Начало Новини Саудитска Арабия представя планове за линеен град с дължина сто мили

Саудитска Арабия представя планове за линеен град с дължина сто мили

Neom

Мохамед бин Салман, престолонаследник на Саудитска Арабия, разкри плановете си за построяване нa линеен град с дължина сто мили, който ще носи името The Line. Градът ще включва поредица от общности за един милион души без автомобили и улици. Основните съоръжения ще са на пет минути пеша от жилищата, а „модули“ свързват брега на Червено море със северозападната част на Саудитска Арабия като част от планирания трансграничен град NEOM.

Neom

Линейният мегаград ще бъде изцяло захранван с  възобновяема енергия. Отбелязвайки целите на проекта, Мохамед бин Салман казва, че цялата разработка ще бъде с нулеви парникови газове и без замърсяване. Предложението би трябвало да запази „95 процента“ от естествената пустиня на NEOM, a транспортните нужди ще бъдат задоволени от подземна влакова система. NEOM беше обявен за първи път през 2017 г. като футуристична, „свободна зона“ на стойност 500 милиарда долара, съсредоточена върху използването на чиста енергия и нови видове мобилност.

Изграждането на The Line ще започне през първото тримесечие на 2021 г., а градът се очаква да приюти един милион жители до 2030 г.