Начало Статии Архитекти и проектанти Сателитeн радар открива потенциално опасни сгради

Сателитeн радар открива потенциално опасни сгради

Инженерите научиха много уроци от срутването на моста Моранди. В бъдеще сателитни данни с висока резолюция биха могли да открият опасности в конструкцията на сградата преди да се случи най-лошото. Новите сателитни радарни изображения могат да картографират движението на конструкциите с милиметрова точност.

Преди малко повече от година, на 14 август 2018 г., в Италия се случи катастрофа. Срути се пилон на моста Моранди. Четирилентовият магистрален виадукт на Autostrada A10 в Генуа е силно натоварен и 43 души загинаха при произшествието. Оттогава строителните инженери се питат дали би било възможно да се използват измервания за откриване на критични промени, преди да е твърде късно.

Така изследователи от Nasa Jet Propulsion Laboratory (JPL) и университета в Bath са разработили сателитна система за ранно предупреждение, която открива малки движения в мостовете. Тяхната система за наблюдение комбинира данни от ново поколение спътници с патентован алгоритъм. Инструментът може да се използва като автоматична система за предупреждение, за да се гарантира безопасността на големи инфраструктурни проекти. Въз основа на данните се изчислява възможен риск от опасни процеси в конструкцията на сградите и съоръженията.

Качеството на сградите се измерва през равни интервали от време. Общите подходи за наблюдение обаче имат своите недостатъци: само избрани места се наблюдават със сензори, като тези, за които се смята, че са изложени на риск. Новият метод позволява да се контролира цялата инфраструктура почти в реално време.

Инженерите разработват своя изследователски проект, използвайки сателитни снимки на моста Моранди. Тъй като градските райони редовно се снимат, те разполагат с богат фонд от информация за изучаване на динамиката на конструкцията във времето. Веднага след като са записани данни за структурите от различни посоки, могат да се генерират триизмерни изображения, а благодарение на новото поколение спътници, това вече е възможно с милиметрова точност. В комбинация с алгоритъм, който оценява тези данни, движенията могат да бъдат наблюдавани почти в реално време, съобщава изследователският екип.

Досега радарните изображения можеха да бъдат създадени с точност около един сантиметър. Сега се записват структури в милиметров диапазон. Нивото на детайлност е достатъчно, за да открие критични деформации рано. Особено в Италия, програмата Cosmo Skymed (конгломерация от малки спътници за наблюдение на Средиземноморския басейн) се изплаща. Четири спътника обикалят около Земята и са оборудвани с радарни системи с висока резолюция (Synthetic Aperture Radar). Добавени са спътници на обсерваторията от програмата Sentinel на Европейската космическа агенция ESA. Тъй като те могат да предоставят информация за сградата от различни ъгли, са възможни моментални триизмерни реконструкции чрез софтуер.

Трагедията случила се миналата година поне може да помогне за предотвратяване на бъдещи подобни бедствия. Със сателитни данни и интелигентни инструменти скоро големите структури ще могат да бъдат автоматично наблюдавани.