Начало Новини Саниран блок в Бургас със соларна система

Саниран блок в Бургас със соларна система

solarni paneli

В Бургас ще бъде реализиран пилотен проект за изграждането на слънчева система, която ще осигурява топла вода на цял жилищен блок. Тя ще бъде монтирана на блок 27 в комплекс „Славейков“ и е една от мерките за енергийна ефективност, набелязани при техническото обследване на сградата по Програмата за безплатно саниране, съобщиха от община Бургас.

Жилищната сграда ще разполага с бойлери за 3 000 литра. Слънчевите колектори ще загряват водата до 45 градуса. По този начин разходите за енергия за топла вода ще спаднат значително, особено през летните месеци.

Освен за блок 27 в „Славейков“, е изготвен и докладът от техническото обследване на блок 101 в комплекс „Меден рудник“. Документите предвиждат пакет от мерки, които до намалят разходите за енергия и да направят сградите комфортни за живеене. Предвижда се поставянето на топлоизолация с дебелина 8 сантиметра по външните стени.

Топло- и хидроизолация ще бъде поставена на покрива на сградите. Мерките предвиждат подмяната на старата дървена и метална външна дограма с нова петкамерна PVC дограма.

Програмата за безплатно саниране предвижда още отстраняването на всички дефекти по сградите. Заварките по панелите и терасите ще бъдат почистени от корозията и ще се обработят с антикорозионно покритие. Металните парапети по терасите, както и тези по покривите, ще бъдат отстранени и на тяхно място ще бъдат поставени нови.

Община Бургас от своя страна ще облагороди зоните около първите жилищни блокове, които ще бъдат санирани. Тази инвестиция ще допринесе за осигуряването на по-добра среда за отдих, за игра на децата и паркиране на автомобилите.

С подкрепата на Община Бургас и мащабната разяснителна кампания одобрените жилищни блокове по Националната програма за енергийна ефективност вече са над 140.

Строители.бг