Начало Новини Saipem ще направи инженерното проектиране на Набуко Запад

Saipem ще направи инженерното проектиране на Набуко Запад

набуко

Източник: publics.bg

„Набуко газ пайплайн интернешънъл” подписа договор за инженерно проектиране (Front End Engineering & Design – FEED) с компанията Saipem, част от италианската Eni,  за тръбопровода „Набуко Запад”. Saipem бе избрана след открита тръжна процедура, която стартира през Септември 2012 г., уточниха от „Набуко“ в официално изявление.

Договорът включва извършването на всички дейности по инжeнеринга на 48-инчовия, 1326-километров тръбопровод, в т. ч. и стратегически анализ на данни и информация и оценка на риска, за правилно позициониране на ресурсите по трасето с цел успешно финализиране на проекта без прекъсвания.
Новата оценка се налага, след като през юни месец на миналата година консорциумът „Шах Дениз” избра трасето „Набуко Запад” като Централноевропейски маршрут за износ на газ. Новият анализ ще стъпи на съществуващите инжeнерни данни за 56-инчовия, 3900-километров първоначален вариан за тръбопровода „Набуко”.
През януари 2013 г. акционерите в „Набуко” подписаха с акционерите в газовото находище „Шах Дениз” Споразумение за сътрудничество, опции за придобиване на дял и финансиране.
Тръбопроводът „Набуко Запад” се планира да пренася каспийски газ от българо-турската граница през България, Румъния и Унгария до Централноевропейския газоразпределителен център в Баумгартен. „Набуко Запад” е идеално позициониран като част от Южния европейски газов коридор, за да диверсифицира газовите доставки до 500 млн. потенциални потребители в разрастващите се икономики на Югоизточна и Западна Европа.