Начало Новини С онлайн-конфигуратор можем сами да си проектираме енергийно ефективен дом

С онлайн-конфигуратор можем сами да си проектираме енергийно ефективен дом

leed

Всеки може сам да си проектира мечтаната къща на собствената си клавиатура – благодарение на калифорнйската фирма Blu Homes, съобщават от greentech.bg. Те са създали концепция за сглобяеми и съвсем екологични жилища.

В разработения от фирмата онлайн-конфигуратор човек може да избере един от 9 базови модела едно-и или двуетажни сгради. След това човек може да разгледа стаите една по една, за избере обзавеждане, цветове и облицовки. Всички Blu Homes са сертифицирани по LEED със сребърен статус. Повечето материали са направени от рециклирани материали. Фирмата твърди, че техните къщи намаляват потреблението на енергия на домакинствата с 50-70%.

Всеки детайл е лесен за обработка – може да се добавят открити палуби с вградени стерео говорители, или камини и хладилни шкафове за вино – могат да бъдат изтрити във всеки миг, ако човек реши, че не му харесват. Всичко е като игра и човек може да загуби доста часове да поиграе и помечтае…. Разработени от професионални архитекти, тези къщи от предварително проектирани компоненти иронично премахват нуждата от архитект в процеса на проектиране.

Къщите от предварително готови компоненти са с по-висока енергийан ефективност и по-лесна поддръжка в сравнение с конвенционалните жилища, което понижава разходите за експлоатация и поддръжка. Така се компенсира първоначалната инвестиция.

Накратко, предимствата им от гледна точка на екологията са:

– Тъй като се изработват предварително, те намаляват отпадъците;
– Изработени са до 90% от рециклирано съдържание (и на свой ред са 100% рециклируеми);
– Правят се от сертифицирана и устойчиво добита дървесина;
– Осигуряват много светлина с помощта и правилна слънчева ориентация;
– Имат енергийно-ефективно осветление и уреди;
– Малоструйни кранове, душове и мивки;
– Минимални или никакви покрития с летливи органични съединения;
– Солидна изолация от съдържание и соеви вещества;
– Твърди подови повърхности с лъчисто отопление за защита срещу алергени и плесени.

Строители.бг