Начало Новини С автомобил от Европа до САЩ? Русия предлага най-голямата магистрала в света

С автомобил от Европа до САЩ? Русия предлага най-голямата магистрала в света

Според статия в Siberian Times от 23 март т.г. президентът на руските железници Владимир Якунин е предложил план за създаване на транссибирска магистрала, която да свързва източната граница на страната му с американския щат Аляска, пресичайки тесен участък от Берингово море, което разделя Азия и Северна Америка. Ако това се случи, разстоянието от Лондон до Ню Йорк може да се пропътува с автомобил.

Планът е била представен на среща на руската Академия на науките в Москва. Проектът, наречен Трансевразийски пояс (TEPR), предвижда изграждането на магистрален път по съществуващата Транссибирска железница, както и нова железопътна мрежа и нефто и газопроводи. „Това е междудържавен, междуцивилизационен проект, който трябва да се превърне в глобална „зона на бъдещето“ и трябва да се основава на водещи, а не на догонващи технологии“, споделя Владимир Якунин за Siberian Times.

Пътят ще премине през цяла Русия, свързвайки се със съществуващите пътни системи в Западна Европа и Азия. Разстоянието между западните и източните граници на Русия е приблизително 10 000 километра. Якунин е обявил, че пътят ще свърже Русия със Северна Америка през далечния източен регион Чукотка, през Беринговия пролив до полуостров Сейард в Аляска. Пътят вероятно ще достигне Аляска на известно разстояние северно от град Ноум, където е финалът на известното надбягване с кучешки впрягове „Идитарод“.

Как шофьорите ще преодолеят водната пропаст между Сибир и Аляска? С ферибот? Тунел? Мост? Статията не предлага никакви подробности за маршрута през морето. Най-краткото разстояние между континентална Русия и континенталната част на Аляска е приблизително 88 километра.

Теоретичната дължина на пътя, според оценка на CNN, от Лондон до Аляска през Москва е 12 978 км. Сравнително изолиран, дори за стандартите на Аляска, Ноум не е свързан с останалата пътна мрежа на щата. Около 836 км пустинен терен отделя Ноум от най-близката основна градска и пътна мрежа във Fairbanks, неофициалната северна крайна точка на магистрала „Аляска“. Ако приемем, че пътят до Ноум все някога бъде построен (идеята не е чужда за властите в щата Аляска), едно фантастично пътуване от Лондон до Ню Йорк може да обхване изтощителните, но живописни 20 777 км.