Начало Новини Русия може сама да довърши строителството на „Северен поток 2“

Русия може сама да довърши строителството на „Северен поток 2“

Nord Stream

„Газпром“ може самостоятелно да приключи строителството на газопровода „Северен поток 2“ в случай на американски санкции срещу компании, участващи в полагането на руски тръбопроводи, предаде ТАСС.

Това заяви днес заместник-министърът на енергетиката на Русия Анатолий Яновский в рамките на енергийна конференция в Москва.

„Ако в резултат на натиск компании, които участват в този проект, не могат да вземат участие в него, „Газпром“ може сам да завърши реализацията на проекта, включително всичко, което се налага“, каза той.

По-рано сп. „Форин полиси“ съобщи, че в САЩ се подготвя законопроект за санкции срещу европейски физически лица и компании, които имат отношение към „Северен поток 2“, а вероятно и към други газопроводи с участието на Русия, като например „Турски поток“.

Изграждането на „Северен поток 2“ продължава, въпреки укорите от страна на САЩ и на Европейския парламент. Очаква се „Северен поток 2“ да влезе в експлоатация до края на 2019-а година и да осигури на западноевропейските страни, главно Германия, допълнително 55 милиарда кубически метра газ годишно.