Начало Статии Фасади Rigips Glasroc X налага нови стандарти във фасадните системи

Rigips Glasroc X налага нови стандарти във фасадните системи

Rigips Glasroc X

Иновативният продукт е подходящ за директно полагане на тънкослойна мазилка

Гипскартонените плоскости традиционно се свързват със системите за сухо строителство за вътрешно приложение – преградни стени, предстенни обшивки и окачени тавани. С Glasroc X вече можете да се възползвате от всичките тези предимства при изграждане на външни преградни стени и фасадни облицовки, постигайки ниско тегло, бърз монтаж и отлични топлоизолационни качества.

Glasroc X е плоскост от гипсово ядро със специални добавки и двустранна армировка от стъклен воал. Тя е специално разработена за външно приложение. Изпитана e в съответствие с ETAG (European Technical Approval Guidelines) на EOTA (European Organization for Technical Assessment) и хармонизираните EN стандартни за фасадни системи и външни облицовки и е в съответствие с изискванията за CE маркировка по EN 15283-1. Отличава се като надеждно решение за външни преградни стени, фасадни облицовки, външни тавани, сводове и др.

Повърхността на Glasroc X e фабрично грундирана и има отлично сцепление с всички лепилно-шпакловъчни смеси на Weber, което я прави подходяща както за директно полагане на тънкослойна мазилка, така и за полагане на топлоизолационни системи (ETICS). Glasroc X има много по-малки линейни разширения в сравнение с повечето плоскости за външни приложения, конкретно в сравнение с традиционно използваните плоскости на циментова основа. Обработва се много по-лесно от тях, на практика не по-различно от обработката на стандартния гипскартон. Плоскостите Glasroc X са ударо- и пожароустойчиви (Class A1).

Rigips Glasroc XФасадните системи на Saint-Gobain са специално разработени за различни атмосферни условия, като са успешно изпитани по три основни показатели – въздухопропускливост, водоплътност и ветрови натоварвания. При фасадите с Glasroc X, плоскостите трябва да бъдат монтирани хоризонтално, като се започне най-малко на 20 см от нивото на земята, оставяйки разстояние около 3 мм между вертикалните и хоризонталните фуги. Всички фуги се обработват с армираща лента и weberguard MW MAX или weberguard EPS-G FiberFlex. След това се полага webertherm стъклотекстилна мрежа и се шпаклова цялостно с някой от горните продукти.

Когато избираме мазилка за всеки конкретен проект, трябва да се вземат предвид множество, понякога привидно незначителни фактори. Съвременните иновативни тънкослойни мазилки, предлагани в момента на пазара, са силиконовите и силикатните. Тези продукти и техните хибриди гарантират добри резултати при почти всякакви условия. Ако няма задание относно използването на определен тип система (поради необходимостта от паропропускливост на покритието, например), могат да се използват редица продукти.

Групата Saint-Gobain винаги се стреми да предлага на своите клиенти системи и решения, които са устойчиви във времето и имат допълнителни предимства. Благодарение на тях фасадата на една сграда освен красив и дълготраен вид осигурява комфорт и подобрява средата на живот на хората. Пастообразните тънкослойни мазилки weberpas ActiveAir и weberpas Rock са две от крайните покрития, които са подходящи за фасадни системи с плоскости Glasroc X.

Rigips Glasroc X

weberpas ActiveAir и weberpas Rock са с хидрофобна структура, което ги прави и самопочистващи се. Те са и едни от най-гъвкавите фасадни, декоративни покрития на пазара, което прави напукването през целия жизнен цикъл на топлоизолационната система по-малко вероятно. Мазилките са неподатливи на микроорганизми, плесени и мухъл. weberpas ActiveAir и weberpas Rock са перфектното решение, когато трябва да се постигне крайно покритие, устойчиво във времето.

Rigips Glasroc XЗа повече информация – Сен-Гобен България.