Начало Новини Рециклирана пластмаса вместо асфалт

Рециклирана пластмаса вместо асфалт

asvalt

Холандската компания VolkerWessels работи над проект за пътно покритие от преработени пластмасови отпадъци, което може да предизвика революция не само в строителството на пътища, а и в екологията. Основен източник на материали ще бъдат океаните, в които вече са се образували гигантски острови от отпадъци, съобщава The Guardian.

За разлика от традиционните техники за полагане на асфалт с многослоен „сандвич“ от насипни и уплътнявани покрития, пластмасовите шосета ще бъдат по-скоро аналог на бетонните. След като бъда произведени в строго контролирани заводски условия, отделните сегменти на платното ще се сглобяват бързо на място. Освен това в панелите предварително ще бъдат полагани всички кабели, тръбопроводи, колектори и други инфраструктурни компоненти.

asvalt

Подобна конструкция притежава изключителни предимства, обясняват от VolkerWessels. Рискът от пробиви в качеството на покритието се свежда до минимум, напълно отпада необходимостта от изкопни работи при ремонт на тръби, а повреденият панел може да се замени с нов като детайл от детски конструктор, съобщава fakti.bg.

По предварителни инженерни и химически разчети пластмасовите пътища ще могат да издържат на температурни амплитуди от -40 до +80 градуса по Целзий. Панелите от рециклирани отпадъци могат да се полагат върху всякакви почви, включително на песъчливи и заблатени участъци, а за разлика от асфалта в атмосферата практически не се отделя въглероден двуокис.

Новото пътно покритие ще бъде изпробвано първо в холандския град Ротердам, известен с мащабните си екологични инициативи. Там специалистите ще изучават здравината на материала, устойчивостта на химически вещества и ултравиолетови лъчи, безопасността при дъжд, сняг, заледяване и т.н.

Строители.бг