Начало Новини Реставрират сградата на Стария съд в Бургас

Реставрират сградата на Стария съд в Бургас

staria-sud-burgas

Един дълго чакан ремонт в Бургас е на път да се осъществи. Сградата на Стария съд, която е пред разпадане, ще бъде реставрирана. В проекта ще бъдат вложени 833 333 лева без ДДС. Министерство на правосъдието вече е обявило обществена поръчка, с която търси изпълнител.

Старият съд ще претърпи пълна промяна. Фасадата ще бъде изцяло ремонтирана, като ще се запази уникалният вид на сградата. Ще се сменят керемидите по покрива, както и дограмата.

Входните врати също ще бъдат нови. Ще се махнат решетките и външните тела на климатиците, за да се запази автентичният вид на Стария съд.

Сградата ще стане достъпна за хора с увреждания. Избраната фирма ще разполага със 180 календарни дни да реставрира уникалната сграда. Срокът започва да тече от откриването на строителната площадка.

Сградата е паметник на културата и фирмата, която ще я ремонтира, трябва да спазва стриктно всички изисквания, за да запази оригиналния й вид. Автентичните строителни материали и самият вид на сградата отговарят на традициите, модерни от началото на 20 век.

Триетажната сграда, намираща се на ул. „Жени Патева” в Бургас, в момента е в окаяно състояние. Тя бавно се руши и създава реална опасност за живота на хората, които минават покрай нея, както и за тези, които работят или са наминали да свършат някаква работа.

Парчета от фасадата и терасата заплашват да се срутят върху главите на хората. В опасната постройка се помещават Агенцията по вписванията, Службата по пробация и част от Районния съд на Бургас.

Строители.бг