Начало Новини Ремонтират НДК за председателството на ЕС

Ремонтират НДК за председателството на ЕС

ndk

Ремонтират НДК заради българското председателство на Съвета на ЕС, което ще бъде поето на 1 юли 2018 г. Национален дворец на културата – Конгресен център София ЕАД обяви обществена поръчка за архитектурен проект за преустройство и адаптация на основната сграда.

Очакванията са това да погълне близо 40 млн. лв.

Възложителят на поръчката, за която са предвидени 66 хил. лв., е посочил, че промените при реконструкцията трябва да са обратими и не трябва да нарушат последващото функциониране на сградата.

Според проекта трябва да се предвидят офиси за всяка държава, участваща във форума, а всеки офис да има зала за срещи и административно помещение.

Ще има и отделни офиси за Европейската комисия, президентски офиси и конферентни зали, както и рецепция, помещение за охраната, информационно бюро, кафе-офис за делегатите и покрити места за пушене.

За журналистите ще има зала за пресконференции, пресофис, санитарни възли и кухненски кът.

В крайния проект ще залегне и подмяната на подови настилки, окачени тавани, стенни облицовки, обшивки и мазилки. За всичко това трябва да бъде представена план-сметка.

Ще бъде направена и оценка на възможността за изолационни работи по фасадата и покрива на НДК, ремонт и изграждане на ВиК-системи, както и такива за видеонаблюдение и пожарна безопасност.

Основен ремонт на сградата, построена през 1981 г., не е правен от три десетилетия.

На 1 юли 2018 г. България за 6 месеца ще е домакин на около 200 събития, като се очаква част от тях да се провеждат в резиденция „Бояна“. Повечето обаче ще се организират в НДК, където има много зали, подходяща инфраструктура и хотели в близост. Специалисти уточняват, че в НИМ вероятно ще се проведат срещите на най-високо равнище, които изискват още по-строга охрана.

Строители.бг