Начало Новини Реконструкцията на Борисовата градина може да започне през пролетта

Реконструкцията на Борисовата градина може да започне през пролетта

борисовата градина

Източник: capital.bg

Като образец на парковото изкуство определят Борисовата градина проектантите от екипа на инж. Георги Радославов, извършил последната цялостна реконструкция на парка през 1986 г. Създадената малко след освобождението градина е планирана и в голямата си част реализирана по схеми, взаимствани от образци на австро-германския парков барок. Това описание за съжаление не съвпада съвсем с реалността днес – Борисовата градина се е превърнала в място, което едновременно привлича, но и отблъсква. Близо 27 години по-късно обаче реконструкцията на градината с площ от 32.9 ха най-накрая може да бъде подновена, след като Столичната община обяви обществена поръчка за избор на проектанти за следващия етап от трансформацията на парка. Прогнозната сума общо за изготвянето на плановете е 66 хил. лв. без ДДС. Проектантите трябва да бъдат избрани до края на месеца и ще имат на разположение още месец, за да изпълнят задачата.

Публичната покана е част от проект за цялостното обновяване на парка на обща стойност 1.048 млн. лв. Сумата се осигурява от бюджета на Столична община – собственика на градината. За поддръжката на територията от тази година пък отговаря общинското предприятие „Паркове и градини“, което беше създадено през 2012 г. Издръжката му е около 600 хил. лв. годишно.

Трансформация

Част от изпълнените дейности по проекта за реконструкция на Борисовата градина са вече поставените 31 камери, 350 електрически стълба и около 700 осветителни тела през 2012 г. Осветлението досега е обхванало само алеите на парка, успоредни на „Цариградско шосе“, тъй като този участък е най-посещаван от столичани, но тази година работата ще продължи. Заедно с това се предвижда ремонт на подземните поливни системи, като от проектантите се очаква да предложат варианти за тяхната автоматизация. Съществуващата в момента система обхваща територия от около 300 дка и на практика опасва цялата площ на Борисовата градина.

Бъдещият ремонт ще обхване и едно от най-популярните места в парка – „Слончето“. Проектантите ще трябва да предложат варианти за обновяването на популярната детска площадка и на разположените в близост павилиони за храна. Известното в миналото „Езеро с лилиите“ също попада в обхвата на заданието за проектиране. Преди да предложи конкретен проект за неговата реконструкция, изпълнителят ще трябва да обследва техническата годност на съоръжението.

Водната каскада и алпинеумът до паметника „Братска могила“ също ще бъдат реконструирани. На мястото на двете обществени тоалетни в парка – тази до колодрума и до детската площадка със слончето, ще се изградят нови. Очакванията на общината са те да са автоматизирани и  да работят чрез видеоклетки за контрол върху подаването на вода и осветление. Предвижда се и обновяване на розариума между стадион „Българска армия“ и автокъща „Капитолия“.

Обновленията ще се извършват поетапно, като за целта и проектирането е разделено на отделни елементи, всеки от които може да бъде изграден самостоятелно.

На опашката са другите паркове

Столична община предвижда тази година да бъдат реконструирани и Докторската градина, градината при баня „Лозенец“, както и част Северния парк. В бюджета на столицата са предвидени 286 хил. лв. за проектиране на паркове и зелени площи, а за самото обновяване и ремонт на градините има заделени близо 3.5 млн. лв. Отделно ще продължи изграждането на видеонаблюдение в софийските паркове, като заделените за целта средства са 250 хил. лв. Други 2 млн. лв. са предвидени за издръжката на общинското предприятие „Паркове и градини“.