Начало Новини Редизайн на Tokyo Olympic Stadium от Заха Хадид

Редизайн на Tokyo Olympic Stadium от Заха Хадид

Zaha Hadid

След като архитектурното студио Zaha Hadid Architects (ZHA) беше обявено за победител в международния конкурс за дизайн на новият японски национален стадион, предложената от тях концепция бе посрещната със смесени чувства и реакции, предизвиквайки известна полемика.

Призиви за рафиниране на силно изразеният скулптурен ефект на проекта, предвид отдалечаването от основния контекст, бяха отправени от заинтересованите страни, както и от някои от най-авторитетните имена в съвременната архитектура.

На извънреден симпозиум, организиран от известния архитект Fumihiko Maki и предаван наживо онлайн, оригиналната концепция на ZHA бе разкритикувана като неизпълнима, предвид огромния размер на структурата и недостатъчното място, отделено за нея.

В резултат на това, дизйнерското студио представи изцяло обновен проект с очевидно преработен дизайн, който покрива напълно изискванията на поръчителя с капацитет от 80 000 места. Това, задно с всички удобства и съоръжения обезпечава дългогодишна експлоатация, елиминирайки нуждата от допълнително застрояване или подобрения след приключването на Олимпийските игри.

Покривната конструкция е максимално олекотена в новия дизайн, предвид употребата на свръхлеки и устойчиви на опън материали. С оглед на оптималното и гъвкаво използване на това скъпо и грандиозно съоръжение, освен за Олимпийските игри през 2020 г, стадионът е предвиден също и като база за провеждане в дългосрочен план на най-различни мероприятия, като междуучилищни спортни състезания, спортни първенства, турнири по ръгби, концерти и изложби. Новото олимпийско чудо ще бъде свързано с околния свят посредством извита аркообразна рамка, която го опасва изцяло.

Zaha Hadid

Източник: arhitektura.bg