Начало Новини Развоен център на автомобилен производител в Гьотеборг във формата на секретна камера

Развоен център на автомобилен производител в Гьотеборг във формата на секретна камера

Датското архитектурно студио Cobe разкри детайли за дизайнерския център Uni3 на китайския автомобилен производител Geely в Гьотеборг, в който ще се помещава скрита лаборатория за разработване на електромобил с марката Lynk & Co. Създаден да се противопоставя на корпоративен шпионаж, архитектите от Cobe описват центъра за развитие на Geely като „секретна камера“.

Искахме да създадем сграда за Geely, дълбоко вкоренена в индивидуалността и философията на дизайна на техните автомобили, повлияна от темите „лична“, „нова технология“, „тъмна“, „урбанизъм“ и „респект“. За Geely беше важно сградата да има градски облик, тъй като марката LynK & Co се асоциира с мегаградовете в Югоизточна Азия. Външността е вдъхновена от външните части на автомобила. Използвайки стъкло и метал във фасадата и бетон в основата, развойният център реферира към атомобилите, проектирани в него, и градските улици, които тези автомобили ще завладеят“, сподели Дан Стуббергаард, основател на Cobe.

Четириетажната сграда на Geely, която притежава марките Volvo и Lotus, ще бъде изградена в пристанищната зона на шведския град Гьотеборг. За да запази тайните на компанията далеч от минувачите, развойният център с площ от 14 000 кв. м. е развит вертикално, като най-чувствителните зони са разположени в най-горните етажи. „Сградата е проектирана с публично достъпен приземен етаж и достъпни само за служители на Geely горни етажи. Тук се намера и тайна зала с двойна височина, където дизайнерите на Geely ще разполагат с впечатляваща и напълно затворена лаборатория за иновации“, обясни Дан Стуббергаард. Изложбената зала, приемната, заседателната зала и малката зала за презентации ще заемат приземния етаж, а офисите с отворен план – двата етажа нагоре. В центъра на сградата ще има октрит вътрешен двор, който ще позволи на дизайнерите да наблюдават как автомобилите изглеждат и функционират при дневна светлина. Този двор ще има стъклен под, който ще стои над атриум от долните етажи, за да осигурява светлина в атриума и офисите.

Отношенията между публично и конфиденциално пространство се проявяват във формата на фасадата. С изкачването във височина разтоянията между засенчващите ламели от черен метал се стесняват все повече. „Парцелът е на ул. „Пумпгатан“ на пристанището, точно пред града, и предлага зашеметяваща гледка към водата и североизточен Гьотеборг. Към пристанището фасадата е вдлъбната, за да създаде обществено пространство пред сградата. Отстъпът също подчертава входа и кани хората да влязат. Връзката между обществените и конфиденциалните зони се отразява и във факта, че фасадата на първия етаж е отворена и прозрачна и постепенно става по-затворена в горната част на сградата“, добави Дан Стуббергаард.