Начало Новини Разширяване на посветения на изкуствата High Line парк за 60 милиона долара

Разширяване на посветения на изкуствата High Line парк за 60 милиона долара

High Line

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо публикува планове за не едно, а две отделни разширения на популярния издигнат парк.  В своето обръщение  Куомо определи двупосочния нов High Line като „най-амбициозната реконструкция, която Ню Йорк е виждал от десетилетия насам“.

Губернаторът отказа да предложи начална дата или дата за завършване на проекта. Длъжностните лица определят цената на първата фаза на 60 милиона долара, която ще бъде разпределена между държавата, фирмата за недвижими имоти Brookfield Properties и частни филантропи. Куомо изказва публично своите надежди за инфраструктурна помощ от идващата администрация на Байдън.

Идеята за надземния High Line парк се ражда за първи път през 1999 г., когато писателят Джошуа Дейвид и художникът Робърт Хамънд се свързват поради общия си интерес към неизползвания железопътен сегмент. Проектът е домакин на оживена публична художествена програма и превърна района на галерия Челси в туристически център. Към днешна дата той струва 187 милиона долара.

High Line

Първата фаза на новата High Line, наречена High Line East Connection, предвижда малко разширение от сегашния източен терминал на парка на 10-то Авеню.

В официалното прессъобщение на губернатора, партньорът Brookfield Property Group Бен Браун обещава, че  L-образният площад ще бъде „заобиколен от 240 000 квадратни метра с ресторанти и магазини и целогодишно ще се оживява от публични събития, арт инсталации и ледена пързалка.“

Втората фаза от предложеното разширение на парка, наречена High Line North Connection, започва от другия край на 34-та улица.

Новините за разширяването на High Line изненадаха някои хора. Изключително популярната атракция се смяташе за завършена с предишното си разширение от 2014 г.

В допълнение към рекламирането на икономическите ползи от новата конструкция, Куомо очерта разширения High Line като начин за облекчаване на задръстванията и осигуряване на нова точка за достъп до гара Penn и връзка към Hudson Yards. Той ще предложи безопасно преминаване за пътуващите, жителите и туристите, които се движат в този процъфтяващ район, се посочва в прессъобщението.