Начало Новини Разширено и реконструирано е едно от най-екстремните и опасни летища в света

Разширено и реконструирано е едно от най-екстремните и опасни летища в света

Gensler разшири и реконструира летището, обслужващо ски курорти във Вейл, Колорадо, със зали с камини и тавани от светло дърво. Проектът е разработен за регионалното летище Eagle County (EGE) в град Джипсъм, което обслужва също Вейл, Бийвър Крийк и други градове. Летището има само една писта и се счита за едно от най-екстремните и опасни летища в света заради планинския терен, голямата надморска височина и постоянно променящите се метеорологични условия.

Проектираната от Gensler и изпълнена от Hensel Phelps, двуетажна черна метална сграда е разширение към съществуващото летище, построено през 1996 г. в стил дървена планинска хижа с дървени греди и зелен метален покрив. Замислена като дизайнерски проект, структурата е създадена, за да подобри оперативната работа на EGE и интериорния дизайн. След разширението летището е с площ от 6038 кв. м. „Летището трябваше да бъде реновирано, за да отговори както на оперативните нужди, така и да подобри удобството на пътниците. Салоните страдаха от пренаселеност, особено през пиковия зимен сезон, когато полетите често са отменяни поради неблагоприятно време“, споделят от екипа на Gensler.

Пристройката с фронтонен покрив е с отворен план с дълги стъклени стени, които предлагат обширна гледка към околните Скалисти планини. Кръстосани подпори от вътрешната страна на стъклената фасада поддържат металната конструкция. Според екипа формата на терминала, наподобяващ хангар, отговаря изцяло на функциите на проекта. „Дизайнът е вдъхновен от аграрната природа на региона. Използвали сме скромни материали и меки естествени цветове“, добавят от архитектурното студио. Седалките и гейтовете са разположени линейно от едната страна, а зоната за хранене, баните и тоалетните и няколко стаи са ситуирани в структурното ядро на сградата. Разширението разполага с шест нови гейта – два външни на нивото на земята за товарене и разтоварване на багаж и четири на горното ниво, оборудвани с ръкави за посрещане и изпращане на пътниците от и за самолетите.

Интериорът е декориран с черна стомана, рамкираща големите прозорци с изглед към пистата и отвъд нея, сводести тавани от кленово дърво и полиран бетонен под. Много от детайлите са проектирани да впишат летището в суровата среда наоколо, издръжливи във времето и ръчно изработени. Целта е да се създаде модерно пространство, което да прилича повече на дом, отколкото на летище. Зоната за релакс на приземния етаж е разположена около камина с мека мебел, бар столове и кожени столове. Проектът включва също централна зала, чакални за заминаващи и пристигащи, обновени офиси и зала за обработка на багаж. Зоната на контролно-пропускателния пункт също е разширена.