Начало Новини Разширение на основно училище от бетон и изветряща стомана на брега на...

Разширение на основно училище от бетон и изветряща стомана на брега на Женевското езеро

Парижкото архитектурно студио Ateliers O-S Architectes добави структура от бетон и изветряща стомана към сградата на основното училище в село Лугрин с изглед към Женевското езеро. Построено в подножието на Алпите в Лугрин, Франция, училището е проектирано с респект към живописните сцени наоколо и историческия контекст, редом до църква и гробище. „Реализирахме разширение на училището, интегрирано в богат контекст, място с изглед към Женевското езеро, разположено между църквата и гробището. Предизвикателство беше да се изгради сграда с модерна архитектура, която да уважава и разкрива околната среда. Това е третият път, когато строим до гробище, между живота и покоя. Хълмовете наоколо също повлияха на избора ни да играем с контрастта“, споделиха партньорите в Ateliers O-S Architectes Винсент Баур, Гийом Колбок и Гаел Льо Нуен.

Двуетажната пристройка се състои от четири класни стаи на приземния етаж, изградени от бетон, и салон за хранене на горното ниво, в дървена рамка и облицовка от изветряща стомана. Салонът може да се използва за провеждането на различни събития, тъй като има отделен независим вход. Бетонна колонада, продължава разширението към училищния двор, който се използва като открита детска площадка. Архитектите са избрали да използват бетон и изветряща стомана, за да свържат училището със заобикалящия пейзаж и другите сгради в селото. Изветрящата стомана е естественият отговор в диалога с покривите на къщите в селото, решени в червени и кафяви оттенъци. Тя е суров материал, който свидетелства за еволюцията на времето.

Проектът е едновременно затворен и отворен. Рамкови гледки са ориентирани както към великолепния пейзаж, Женевското езеро, Алпите, небето, така и към близката детска площадка, съществуващата сграда на училище и гробището. Авторите се надяват, че разширението ще продължи архитектурното наследство на училището, първоначално построено през 50-те години на 19-ти век. Това е сграда, чийто мащаб, организация на плана и ориентация се вписват в историята на града и местните типологии.