Начало Новини Разкриват Голямата раннохристиянска базилика на Филипопол

Разкриват Голямата раннохристиянска базилика на Филипопол

plovdiv

Община Пловдив започва дейности по разкриването на Северния кораб на Голямата раннохристиянска базилика на Филипопол. За реставрацията фондация „Америка за България“ отпуска 4 900 000 лева, стана ясно след срещата на кмета Иван Тотев с представители на фондацията, съобщи радио Пловдив.

Общината ще се включи в проекта с облагородяването на градската среда.

„В северния кораб планираме изграждане на презентационно пространство за свързване с останалата част на сградата и реализиране на площад пред католическа катедрала „Свети Лудвиг”, обясни кметът Иван Тотев.

Идеята за цялостното експониране на Голямата базилика включва премахване на пътната връзка между булевардите „Мария Луиза” и „Цар Борис III Обединител” и оформянето на красиво площадно пространство. Предвижда се дейностите по изграждането на бъдещия музей да приключат през есента на 2018 година, съобщава dir.bg.

Преди време Община Пловдив закупи 2 частни имота на север от улица „Гладстон” и след решение от Министерски съвет получи правото да управлява Голямата Раннохристиянска базилика, припомни кметът.

Тотев заяви, че до месец с КАТ ще бъде съгласуван проект за регулиране на движението, за да могат да стартират проучвателни дейности. В тази връзка маршрутът на автобусна линия 9 ще бъде променен, както следва – ул „Петко Д. Петков“ – „Капитан Райчо“ – бул. „Цар Борис Трети“.

Епископската базилика е разкрита при спасителни археологически разкопки във връзка с голяма реконструкция на централната градска част в Пловдив през 80-те години на миналия век, между 1982 и 1986 г. Проучена е частично. Разкрита е едва половината от сградата от археолога Елена Кесякова.

Самата базилика представлява трикорабна едноабсидна сграда, с атриум, заобиколен с портици. Общата й дължина е 86.30 метра, а широчината й е 38.5 метра. Изключително мащабна по размери, датирана е IV-VI век, което я прави най-голямата базиликална сграда от този период на територията на България.

Обектът е обявен за паметник на културата през 1985 г.

Строители.бг