Начало Новини Разкриха проект за високоефективен устойчив небостъргач в Бостън

Разкриха проект за високоефективен устойчив небостъргач в Бостън

pinnacle 1
Новата кула, Pinnacle, с площ от 83 612 кв. м. ще бъде построена върху половината територия, заемана от 7-етажен паркинг на крайбрежната улица в Централен Уорф, Бостън. Другата половина, недостъпна към момента, ще бъде обособена като отворено обществено пространство.

Pinnacle 2

Pinnacle ще свързва центъра на Бостън с бреговата ивица. Кулата ще бъде първият крайбрежен обект в центъра, изграден в съответствие с инициативата Climate Ready Boston. Pinnacle ще инкорпорира иновативни дизайнерски стратегии за устойчиво строителство, насочено към опазване на климата и водата, и намаляване на въглеродните емисии, така че да сведе до минимум въздействието върху околната среда и да подобри здравето и благополучието на обществото. Проектът на KPF и Chiofaro включва изграждането на енергийно ефективна фасада, високоефективни вентилационни системи, икономична водопроводна инсталация с ниска консумация, както и използването на масивна дървесина, фотоволтаици, система за улавяне и повторно използване на дъждовна и т. нар. „сива“ вода (относително чиста вода от бани, мивки, миялни машини). Всичко това се очаква да доведе до сертифицирането на Pinnacle със златен LEED сертификат за устойчивост.

Pinnacle 3

„За кулата в централен Уорф работихме усилено. Искахме да създадем форма, която да отговаря на град Бостън. Елегантната, заоблена композиция на сградата отстъпва постепенно назад в серия от мащабирани подредени обеми. Мащабът е подчертан от вертикалния израз на фасадата, който разсейва слънчевата светлина и вятъра за по-комфортно усещане на приземните етажи. Силните вертикални елементи на фасадата са извити на върха на кулата, за да осигурят засенчване от слънцето и естествена вентилация в жилищната част. Драматичните отвори в основата комуникират с новооткритото обществено пространство на района и флиртуват с потока от хора по Atlantic Avenue и Rose Kennedy Greenway.“, сподели Трент Теш, ръководител на дизайнерския екип.

pinnacle 4

Нулевото ниво на обекта ще бъде повдигнато с около метър над сегашното си ниво. В бъдеще подобна корекция ще бъде извършена навсякъде в крайбрежната ивица. Така ще се създаде по-високо крайбрежно ниво за намаляване на риска от наводнения за милиарди долари. Повдигането ще направи разходките по крайбрежието по-сигурни и ще привлече жителите и гостите на града за дейности на открито до водата.