Начало Статии Машини и инструменти Работните ръкавици – незаменима защита на ръцете при работа в много области

Работните ръкавици – незаменима защита на ръцете при работа в много области

gloves

Ако приемем, че почти всички работници използват собствените си ръце, то те трябва да бъдат защитени от множество източници на опасност. В някои области носенето на работни ръкавици, за да се избегне нараняване или инфекция, е дори задължително. Работните ръкавици, дори под защитни ръкавици, са незаменими, особено когато се работи с тежки машини, в здравните заведения, когато се работи с химикали и храна. Но не всяка работна ръкавица е подходяща за всеки вид дейност. Очевидно е, че за оптималната защита на ръцете на пазара се предлагат различни видове работни ръкавици. Те се различават не само по своят дизайн, но и по материала и неговите свойства.

Работни ръкавици – видовете и техните характеристики

Както вече споменахме, работните ръкавици се използват в различни области и се отличават по отношение на материал, покритие и свойства. Това означава, че работникът, който постоянно работи с инструменти или машини, ще използва работни ръкавици, различни от тези на лекаря, медицинската сестра, градинаря или домакинята в кухнята. За да сте сигурни, че защитните ръкавици са тествани за пробиви, разкъсвания, и износоустойчивост, те трябва да отговарят на стандарта EN388. Това потвърждава, че ръкавиците са устойчиви на механични рискове.

Работните ръкавици са няколко вида:

gloves

Защитни ръкавици за предпазване на ръцете, които предпазват ръцете от срязване при работа с остри ръбове и работни материали;

gloves

Монтажни ръкавици, които предотвратяват от увреждане на пръстите, които същевременно са за прецизно, лесно и бързо извършване на работата и по този начин осигуряват оптимален резултат от работата по време на монтажни дейности;

gloves

Ръкавици за механици, които осигуряват изключително висок комфорт при носене и много добра гъвкавост;

gloves

Градински и хоби ръкавици, повечето от които са направени от памук или найлон, които дават необходимата сетивност и предпазват ръцете от нараняване по време на градинарство или развлекателни дейности;

gloves

Зимни работни ръкавици, които не само предпазват от нараняване, но и от екстремни студове;

gloves

ESD защитни ръкавици, които дават висока сетивност и гъвкавост, както и с много добро прилягане. Те защитават дори от токови удари и са особено оптимални при работа с най-малките детайли;

gloves

Устойчиви на атмосферни влияния ръкавици, които се носят главно при работа във влажна и студена среда. Те са водоустойчиви, и осигуряват на работещите на студено сухи и топли работни ръкавици. Изработени от полиуретан, PVC или латекс отвън и с интегрирана памучна подплата отвътре, те обезпечават топли ръце и удобно прилягане.

gloves

Ръкавици за химическа защита, които намират приложение в както в промишлеността, така и в областта на медицината и навсякъде, където се използват химикали;

gloves

Ръкавици за заваряване, които са много издръжливи. Изработени предимно от кожа, те имат устойчивост на метални пръски. По този начин тези работни ръкавици издържат на силни натоварвания, като дори високите температури не са проблем за тях;

gloves

Ръкавици за защита от топлина, които защитават надеждно ръцете от много високи температури и механични и топлинни опасности, като например тези, преобладаващи в леярните и стъкларските цехове или промишлените кухни;

gloves

Ръкавици за сензорни екрани, които благодарение на тяхната прецизна, висококачествена обработка на материалите гарантират лесна експлоатация на всички видове сензорни екрани дори при студено време.

gloves

Ръкавици за еднократна употреба, чиито приложения са много големи. Те са също толкова приложими у дома, колкото и в сектора на здравеопазването, промишлеността, търговията или при почистване. За тяхното производство се използват различни материали;

gloves

Универсални ръкавици, които могат да намерят приложение както при разрушителни работи, в дървообработването, така и при монтажни дейности. Изработени от различни материали, като PU, кожа, найлон, всички ръкавици защитават ръката навсякъде и дават на потребителя сигурно усещане и захват.

Работни ръкавици – материали

Защитните ръкавици са изработени от материали като кожа, памук и синтетични тъкани, като полиуретан, полиестер, ликра и найлон. Висока устойчивост на приплъзване се постига чрез покритие с латекс. Но кой материал е подходящ за всяка област на приложение?

Работни ръкавици от кожа – много здрави, устойчиви и износоустойчиви. Тъй като кожата е много здрав естествен материал, работните ръкавици, изработени от нея, са предназначени за употреба като монтажни ръкавици в строителството, но и за градинарство и озеленяване, както и за ремонтни работи. Те дават необходимото сцепление, което осигурява сигурно задържане на предметите.

Работни ръкавици от синтетика – еластични, износоустойчиви и удобни. Сред синтетичните материали, използвани при производството на работни ръкавици, са найлон, PVC, полиуретан и латекс. Синтетичният найлон се характеризира с висока еластичност и износоустойчивост и гарантира необходимата сетивност за ръцете. Затова найлона се използва особено при монтажни работни ръкавици. Те предлагат оптимална цялостна защита на ръцете при работа и издържат на най-високите изисквания.

Също така ръкавиците от синтетична смола приличат на полиуретан. Те се адаптират много добре към формата на ръката и гарантират висока гъвкавост на пръстите. Въпреки това, тези работни ръкавици намират приложение не само в груби работи, но и при фино сглобяване на електронно оборудване и в ремонти в областта на прецизното инженерство и опаковъчната индустрия.

Специална защита при работа с опасни киселини или химикали се осигурява от работни ръкавици от PVC. Освен това те пренасят много приятно усещане върху кожата. Те се използват предимно в селското стопанство, промишлеността и здравеопазването. Латексът, често използван като покритие, е особено устойчив на течности, еластичен, непробиваем и гарантира максимална защита. Затова тези работни ръкавици са идеални за работа в хранителната и химическата промишленост.

Работни ръкавици от естествени влакна – меки и дишащи. Те се изработват предимно от памук. Памучните ръкавици са не само меки и дишащи, но и много удобни поради абсорбирането на пот. Те са особено подходящи за обработка на чувствителни повърхности. Но също така те се носят и като под ръкавица под други защитни ръкавици.

Без значение дали работите усилено, градинарство, ремонт или изграждане, готвене или почистване, носенето на работни ръкавици от съображения за безопасност, за да се предпазят ръцете, от които ежедневно зависите, е много важно. Ето защо на пазара се предлагат разнообразни висококачествени работни модели за ръкавици от различни материали като кожа, памук, найлон, PVC, полиуретан и латекс за различни цели. Но всички те имат едно общо нещо: те защитават ръцете от наранявания и осигуряват безопасна и удобна работа в най-различни области.