Начало Новини Прототип на пасивен вертикален оазис

Прототип на пасивен вертикален оазис

Oasis 1

Варшавското архитектурно студио FAAB Architektura проектира „Вертикален оазис“ – екологично прогресивна сграда. Проектът е прототип за устойчив пасивен небостъргач, подходящ за гъсто населени градове. Производство на електричество от слънцето, намаляване на консумацията на енергия в сградата, геометрия на фасадата, създаваща сянка там, където е необходимо, са сред основните характеристиките на „Вертикален оазис“. Главната цел обаче е да се промени средата в непосредствена близост до сградата, като същевременно се ангажират обитателите в процеса на контролиране, управление и подобряване на локалния климат. „Вертикален оазис“ е идея за нов тип градска зона, в която технологиите и биотехнологиите ще неутрализират негативното въздействието на естествените нужди на хората върху околната среда. Прототипната сграда има геометрична форма, която помага за постигане на екологичните цели. „Вертикален оазис“ е замислена като сграда със смесена употреба, включваща хотелска и жилищна част, офис помещения и търговски обекти.

Oasis 2

Всеки от компонентите от външния слой на сградата има критична роля. Белите непрозрачни елементи на фасадата са активни фотоволтаични панели. Остъклената част от фасадата използва технолигията ClearView Power – невидимо покритие на стъклата, което превръща ултравиолетовите и инфрачервените лъчи в електричество и в същото време осигурява добра прозрачност за впечатляващи гледки. Наземни термопомпи превръщат „Вертикален оазис“ в локален център за подаване на топлинна енергия към съседните сгради.

Oasis 3

Вертикална зелена градина, разположена в специално проектирани ниши по цялата височина на кулата, е комбинация от внимателно подбрани растения и микроорганизми. Интегрирана в затворена циркулационна климатична система, зелената градина пречиства въздуха в кулата от въглеродни и азотни окиси, прахови и твърди частици. Естественият процес на транспирация помага за овлажняване и охлаждане на въздуха. Съставът и подредбата на избраните растения спомагат за намаляване на шумовото замърсяване поради поглъщащите и отклоняващите им звуковите вълни свойства. Зеленият слой е жизненоважен елемент от управлението на дъждовните води, както във „Вертикален оазис“, така и в непосредствена близост. Зеленият слой е дом на различни форми на живот. Като подобрител на биоразнообразието, той помага за опазването на застрашени видове. Зелената градина е проектирана да взаимодейства с мобилно приложение, което показва състоянието на системата за всяко растение в матрицата. Обитателите на „Вертикален оазис“ ще могат да следят системата в реално време и наред с други неща, да проверяват колко СO2 произвеждат самите те. Системата, поддържана от изкуствен интелект и машинно обучение, ще бъде в състояние да се подобрява.

Oasis 4

Фасадата на кулата е проектирана да издържа на сурови метеорологични условия. Матрицата на растенията и микроорганизмите се определя индивидуално в зависимост от местоположението и предизвикателствата. Зеленият слой намалява потребността на сградата от охлаждане до 66% (изчислено за района на Персийския залив) и топлина до 30% (изчислено за Швеция).

Oasis 5