Начало Новини Програмите за Градските проекти стартират през юли

Програмите за Градските проекти стартират през юли

конференция

От месец юли 39 града ще могат кандидатстват с проекти по ОП „Региони в растеж“ каза зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова. Това стана ясно по време на информационен ден по програмата в Бургас.

Над 1,5 млрд. евро е общият разполагаем бюджет по програмата. С тях ще бъдат финансирани проекти в общо 8 приоритетни оси, две от които са с териториален фокус и обхващат общо 67 града.

По информация от standartnews.com инвестициите ще бъдат насочени към различен тип инфраструктура и трябва да допринесат за икономически растеж и заетост в регионите.

Бургас е един от 39-те града, попадащи в обхвата на първата приоритетна ос на ОПРР 2014-2020 г.,Разполагаемият ресурс по тази ос е 86 млн. лв., които ще бъдат инвестирани в градска среда, градски транспорт, социална, образователна културна инфраструктура и енергийна ефективност. Николова обяви, че през месец юли тези градове могат да започнат да кандидатстват за общо 1,3 млрд. лв. Като общините ще изпълняват функцията на междинни звена по програмата като ще оценяват проектите. Разчитаме, че местните власти ще избират проектите, които имат най-голям обществен интерес и ще бъдат с най-голям ефект за развитие на града, каза Николова.

stroiteli.bg