Начало Новини Проектират най-амбициозния туристически проект в света

Проектират най-амбициозния туристически проект в света

red-sea

Архитектурните студия Kengo Kuma and Associates и Foster+Partners работят заедно по новия проект за развитие на туризма на архипелага от острови на Саудитска арабия в Червено море, който ще се обслужва от собствено летище.

Наречен „Проектът Червено море“, той ще бъде построен върху верига от 90 острова между градовете Умлудж и Ал Вадж на западното крайбрежие на Саудитска Арабия.

Kuma се стреми „да се слее с естествената атмосфера“

„Дизайнът е вдъхновен от красивите природни дадености на острова“, казва Kuma.

„Сравнително плоският терен на острова предполага ниски и хоризонтални обеми. Внимателно извиваме покривите на сградите, за да намерим хармонична връзка със земната повърхност, сякаш покривите излизат от нея“.

red-sea

Вилите, които ще бъдат построени на островите, са проектирани да приличат на пясъчни дюни, докато надводните „коралови вили“ ще имат спираловидна форма, която ще осигури 360-градусова гледка към морето около тях.

red-sea

„Най-доброто място за водните сгради е избрано чрез прецизна батиметрия, изследване на биоразнообразието и инженерингови проучвания, в опит да се предотвратят всякакви щети на кораловия риф и да се избегне промяна на морските течения“, казва Kuma.

За да обслужва вилите, от Foster+Partners проектират редица по-големи сгради за проекта Червено море, включително няколко хотела и собствено летище.

Развитие, „основано на устойчивост“

The Red Sea Development Company описва разработката като „основана на устойчивост и устойчив туризъм“, а и двата архитектурни екипа имат за цел да минимизират въздействието на изгражданите структури върху околната среда.

„Нашите предложения зачитат изключителната екологична чувствителност на региона, като възприемат подхода на „лека намеса“, който ще има най-малко вредно въздействие върху прекрасното биоразнообразие на островите“, каза ръководителят на студио Foster+Partners  Жерар Евенден.

red-sea

Производството на продукти и системи извън обекта ще намали пусковите сроковете и ще ограничи отпадъците. The Red Sea Development Company се стреми да използва възможно най-малко бетон.

„Отдалеченото и девствено място предлага използването на сглобяеми конструкции, предварително произведени. Използваме комбинация от обемни и панелни сглобяеми елементи.“

Kenga Kuma ще използва за своите проекти глинена мазилка и соленоустойчивото дърво Accoya, понеже то е най-подходящо за солената среда.

До 2022 г. проектът „Червено море“ ще разработи пет от островите в архипелага, както и два вътрешни обекта. През 2030 г., когато проектът приключи, ще бъдат разработени 22 острова и шест вътрешни обекта.

Саудитска Арабия разработва нови туристически обекти в цялата страна. Foster+Partners са проектанти и на международното летище в природния резерват Принц Мохамад бин Салман в Саудитска Арабия.