Начало Новини Проектант, надзор и строители виновни за падналото крило на гимназията в Казанлък

Проектант, надзор и строители виновни за падналото крило на гимназията в Казанлък

kazunluk

Вина за падането на част от източното крило на сградата на Природо-математическата гимназия в Казанлък, което се срути по обяд на 22 юни тази година при строителни работи в близост, носят проектант, надзор и строители.

Това съобщи пред журналисти зам.-кметът на общината по строителството Даниела Коева, която цитира заключителния протокол на Техническата експертна комисия от ДНСК в Стара Загора. Тази комисия трябваше да изясни механизма на възникналата авария и да предпише мерки за премахване на последиците от нея, срокът за нейната работа бе удължаван няколко пъти.
Строители укрепват рухналото източно крило на Природо-метаметическата гимназия в Казанлък, общината предвижда в последствие то да бъде и възстановено.

„Виновното поведение на участниците в строителството е в следните посоки: „недооценяване на действителната обстановка от проектанта при изготвяне на проекта за укрепване на масовия изкоп, неизпълнени отговорности от надзорната фирма за недопускане увреждане на съседна сграда вследствие на строителството и неспазване на предписанията на проектанта-конструктор, както и недооценяване на конкретната обстановка от строителя при изпълнение на масовия изкоп“, установили експертите, съобщават 24chasa.bg.

Южната фасада на източното крило от сградата падна по време на строителство на Национален център по природо-математически науки в съседство, за които правителството отпусна от държавния бюджет 489 242 лева. В рухналото крило бе и кабинетът по физика на прочутия учител от Казанлък Теодосий Теодосиев.
Работници укрепват изкопа, в който ще бъдат основите на бъдещия Национален център по природо-математически науки, който уж трябваше да е готов за началото на тази учебна година.

При аварията не пострадаха хора, но в изкопа пропаднаха 2 кабинета, използвани за класни стаи, 1 хранилище и 1 склад, в който учителят Теодосиев съхранявал уреди за опити по физика, които изработвал сам през годините. Те са безвъзвратно загубени.

Новият център с кабинети по химия, физика, математика и други науки трябваше да е готов за началото на тази учебна година, първата му копка направи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова на 6 юни.

„Със сигурност ще запазим отпуснатите ни пари за обекта, но не мога да кажа кога той ще бъде готов в новата ситуация“, каза зам.-кметът на Казанлък Даниела Коева в отговор на въпрос на „24 часа“.
Строители укрепват рухналото източно крило на Природо-метаметическата гимназия в Казанлък, общината предвижда в последствие то да бъде и възстановено.

В момента продължава укрепването на рухналото крило на гимназията, след като развалините бяха разчистени. Укрепва се и самият изкоп, в който ще бъдат основите на бъдещия национален център. Предстои обектът да бъде препроектиран, за да бъде възстановена със строителството на центъра и разрушената част на училището. След това по закона за обществените поръчки ще бъде избран нов строител, а общината е възложила и цялостно конструктивно обследване на сградата на математическата гимназия – процедура, на която по закон вече подлежат всички обществени и частни сгради в страната.

„Законът позволява процедурата да се проточи. За част от бъдещите дейности ще предвидим пари в новия бюджет на общината. Тепърва ще се изчисляват загубите на община Казанлък от аварията, ще търсим обезщетение от виновните по юридически път“, бе категорична още Даниела Коева. Тя обясни, че всички досегашни изпълнители били определени чрез Закона за обществените поръчки.

Коева поясни, че тъй като продължава изграждането на досегашния обект, проектантът, който ще актуализира проектът, е старият – столичната фирма „Главпроект 1946“. С нова процедура обаче щели да търсят нов надзор и строители.

Досега проектът се изпълняваше от старозагорската строителна компания „Загора“, чийто работници и сега укрепват изкопа. Разчистването и укрепването на падналото крило обаче бе възложено на друга фирма от Стара Загора. Надзорът бе поверен на софийската фирма „ГИД консулт“.

Веднага след инцидента собственичката на „Загора“ Ирина Динева каза, че направили вътрешнофирмено разследване, което показало, че строителите са изпълнили точно това, което им било предписано от проектантите.

Техният представител представител Иван Маринкьов тогава пък се оплака, че при работата си не били поучили цялостна документация както за съборената общинска къща, на чийто място градят центъра, нито пък проектите на самата гимназия. Вероятно този спор ще продължи и в съда, въпреки заключенията на специалистите от Техническата експертна комисия от ДНСК.

А докато обектът не бъде завършен изцяло, около 600 ученици от Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков“ в Казанлък ще продължат да учат в друго училище, а сградата на тяхното, която бе санирана по проект само преди 3 години, ще си остане празна от съображения за сигурност.