Начало Новини Проект за олимпийски център за водни спортове за летните игри в Париж...

Проект за олимпийски център за водни спортове за летните игри в Париж през 2024 г.

MAD Architects представи дизайн на олимпийския център за водни спортове за летните игри в Париж през 2024 г. Олимпийският център се намира в парижкия квартал Сен Дени в близост до Стад дьо Франс, който ще бъде домакин на церемониите по откриване и закриване на Олимпийските игри, както и състезанието по лека атлетика. Разделени от скоростен път, двете ключови спортни съоръжения ще бъдат свързани с динамичен пешеходен мост.

„Амбицията ни е олимпийските летни игри в Париж през 2024 г. да окажат минимални негативни последствия за околната среда и да бъдат въглеродно неутрални. 36-те спортни комплекса, планирани за Париж 2024 г., ще бъдат разположени в съществуваща или временна инфраструктура. Ще бъдат изградени само две нови големи спортни съоръжения. Едното от тях е водния център. Около 70% от структурата ще бъде изградена от дърво, което ще сведе до минимум въглеродния отпечатък на проекта. Сградата ще използва собствени възобновяеми енергийни източници и системи за събиране на дъждовна вода и рециклиране на отпадните води”, споделят от MAD Architects.

Предложението на дизайнерския екип предвижда спортното съоръжение да функционира като градска обществена арт инсталация, която да акцентира на красотата и жизнерадостта на Париж. На кръстовището на магистралите А1 и А86, полупрозрачната извита сграда ще плава с невероятна лекота на фона на града в далечината. Енергичните ѝ извивки ще се променят заедно със слънчевата светлина и небето, като пулсации през прозрачен воал. През бялата полупрозрачна завеса естествената светлина ще прониква навътре, създавайки непрекъсната игра на светлина и сянка. От външната страна тя ще функционира като 360-градусов проекционен екран, на който по време на игрите пряко ще се излъчват събитията, които се случват вътре.

Олимпийският център за водни спортове ще има капацитет за 5000 зрители. Проектиран е да бъде трансформиран лесно до половината от размерите си след края на олимпийските игри през 2024.