Начало Новини Проект за обновяване на 1100 хектара в краен квартал на Мюнхен

Проект за обновяване на 1100 хектара в краен квартал на Мюнхен

Muenchen 1
Датското архитектурно студио ADEPT е избрано да разработи проект за обновяване на 1100 хектара жилищни сгради и обществени пространства в крайния квартал на Мюнхен Нойперлах. Германия вдига летвата за устойчиво градско обновяване и търси вдъхновение в Дания.

Известен със своите социални и инфраструктурни проблеми и типичен пример за следвоенно градско развитие от 60-те и 70-те години, Нойперлах е най-големият по рода си в Германия. Първоначално планиран с над 80 000 жилищни единици, както и сгради с културни и социални функции, общият устройствен план на Нойперлах никога не е бил напълно завършен, засилвайки впечатлението за неглижиране на района. Преобразуването на обширна зона в покрайнините на Мюнхен е едно от най-големите строителни събития в Германия. Разработката включва планиране на всички нива: от общия устройствен план до подробен проект за обновяване на значителна част от жилищните комплекси. Проектът ще стартира с реновирането на 500 хектара след специално предварително проучване. Създаването на нов проект е идеален момент да се преразгледа културната и социалната инфраструктура, бъдещата мобилност, зелената структура като градски актив, използването на ресурси и адаптирането към промените в климата.
Muenchen 2

„Уникалното в този конкретен проект е не само огромният обхват. Това е цялостният подход към проекта. Процесът, който ни очаква, е толкова всеобхватен, насочен към консолидиране на развитието във всички аспекти, улесняване на участието на гражданите в генерирането на препоръки за бъдещото физическо развитие на региона. Като датски архитекти ние определено можем да допринесем със специфичен скандинавски идеализъм, който се характеризира с по-практичен подход от обичайно приетото в Германия“, сподели Мартин Крог, партньор в ADEPT.
Muenchen 3