Начало Новини Проект за населени места като самостоятелна плаваща общност

Проект за населени места като самостоятелна плаваща общност

OceanixФирмата на Bjarke Ingels BIG и Центърът за океанско инженерство MIT и американският клуб Explorers показа изображения за концепция за „плаващ град“, който трябва да бъде първата устойчива и самостоятелна плаваща общност, живееща на вода.

OceanixНовата концепция е проектирана като нова градска инфраструктура, която има за цел да помогне на хората да се справят с проблемите на покачване на нивото на моретата, големите наводнения и силните бури.

OceanixНаречена Oceanix City, концепцията е представена от BIG и MIT и разглежда населените места като самостоятелна плаваща общност. Предложението на BIG изследва следващата граница за човешките селища и възможността да се живее устойчиво и в хармония с живота под водата. Проектната схема се състои от 6 модула на села, като една и съща форма се повтаря и се разширява навън, което предоставя гъвкавост по отношение на разпространението на единиците.

OceanixПървата устойчива и самостоятелна плаваща общност Oceanix City е проектирана като човешка екосистема с насочване на циркулярни потоци на енергия, вода, храна и отпадъци. Това е проект за модулен морски метрополис, залегнала в 17-те цели на устойчивото развитие. Адитивната архитектура може да расте, да се трансформира и да се адаптира органично с течение на времето, като се развива от квартал от 300 жители до град с 10 000.

OceanixВодещият архитект Bjarke Ingels обясни дизайна на плаващите градове, които, казва той, ще бъдат дом на 10 000 души, и ще могат да устоят на тежки метеорологични условия, като допълнително ще произвеждат собствена енергия и храна и ще управляват водата и изхвърлянето на отпадъци.

OceanixКонцепцията на Ingels е разработена като прототип и все още не е одобрена от ООН. Всеки остров е планиран да обслужва 300 души и ще има централно отворено пристанище, което да обслужва нуждите на обществото като здравеопазване, образование, духовност, упражнения, култура и пазаруване.