Начало Новини Проект за изграждане на парк от 260 декара над стадион Камп Ноу...

Проект за изграждане на парк от 260 декара над стадион Камп Ноу в Барселона

Проект под името Ноу Парк, разработен от архитектурното студио ON-A, има за цел да превърне стадион Камп Ноу в Барселона в парк от 260 декара. Стадионът Камп Ноу и прилежащите помощни съоръжения ще бъдат покрити с нова топография, която ще създаде нова голяма гора за град Барселона. С този проект ON-A открива дискусия за възможното връщане на природата в градските зони с цел адаптиране към нуждите на бъдещето след Ковид-19.

Преустройството на градовете и създаването на качествено пространство за гражданите вече не е само интересна идея. То е необходимост. Според СЗО градовете трябва да предоставят поне 9 кв. м. зелена площ на всеки жител, а в момента в Барселона всеки от нас разполага с малко повече от 6 кв. м.“, споделя Джорди Фернандес, един от двамата основатели на ON-A Architecture. ON-A Architecture специализира в био-строителството и възстановяването на природата в градските зони. През 15-те години на своето съществуване студиото е разработило различни начини за приспособяване на зелените пространства към градския контекст, като например предложеното обновяване на парк Llano Amarillo в Алхесирас или парк Gaiway Taichung в Тайван.

ON-A Architecture предлага да реформира една от най-значимите локации в Барселона, като промени топографията и изгради парк над стадион Камп Ноу. Достъпът и подръжката на стадиона и прилежащите помощни постройки и съоръжания ще се осъществяват под повърхността на новия парк. В резултат на това природата ще скрие свързаните със стадиона структури като паркинг, офис помещения, кът за почивка, музей, многоцелеви павилион и входове към стадиона. Стадионът ще функционира независимо от парка. В момента тази оградена зона с много малко зеленина (сгради 32%, спортни площадки 10%, зелени площи 8%, павирани площи 50%) създава градски топлинен остров. Това огромно пространство се използва рядко и само за спортни събития, когато има такива, или за частни партита.

Рехабилитация от този мащаб ще бъде отлична възможност за Барселона, който ще се възползва от ново зелено и развлекателно пространство, което ще свързва квартали, ще премахва бариери и ежедневно ще произвежда 15 000 кг кислород и ще абсорбира 25 000 кг CO2. ON-A работи в тясно сътрудничество с Verdtical – компания, специализирана в разработването на системи и технологии за създаване на градски екосистеми – инсталиране на зелени покриви, вертикални градини и горски градове, контролирани от смарт системи. Органичната среда се контролира от сензори и прогнозни протоколи от изкуствен интелект.