Начало Новини Проблемът на Банско – застрояване без контрол

Проблемът на Банско – застрояване без контрол

банско

Източник: trud.bg

Както и в случая с Черноморието, безпринципното устройствено планиране или по-скоро липсата на такова е в основата на спора за развитието на ски зоната на Банско.

Схватката между местната власт и инвеститорите, от една страна, и природозащитниците – от друга, набира сили. Причината – искането на община Банско да се промени планът за управление на националния парк Пирин.

Предлогът е построяването на още един кабинков лифт и няколко писти. Иска се обаче промяна на режимите за почти 65% от територията на парка, а в ски зоните на Банско и Добринище се предлага и разрешение за строителство на сгради. Според кмета Георги Икономов това ще са станциите на бъдещия лифт и помощни постройки. Общината нямало да допусне “нови легла” в планината, но това не е упоменато в проекта за промяна на плана.

От фирмата концесионер на ски зоната – “Юлен”, обясниха, че нямат конкретни инвестиционни намерения в планината. Според тях строителство на сгради извън спортните съоръжения противоречи на Закона за защитените територии.

Основният мотив на общината е задъхващата се спортна инфраструктура. А всъщност основната причина за опащшките от скиори за лифта е безконтролното презастрояване на град Банско и околностите му, става ясно от писмените мотиви на общината към искането за промяна на плана на Пирин.

“За никого не е тайна, че след изграждането на ски зоната на едно високо европейско ниво, признато не само у нас, но и в чужбина, интересът към Банско и района нарасна многократно. В решението по оценката за въздействие върху околната среда за приемането на териториално-устройствения план (на ски зоната – б. а.) беше записано, че община Банско трябва да ограничи строителството в града (според екооценката леглата не трябва да са повече от 7800 – б. а.). Въпреки това се извърши огромно по мащаби строителство. Започна масово преотреждане на прилежащите земеделски земи и застрояването им с хотели и комплекси. Само издадените от община Банско разрешения за строеж към момента са за над 25 000 легла”, обосновава се общината.

Според еколозите промяната на режимите за управление на Пирин ще “зарази” цялата планина с болестното презастрояване на Банско. Те са събрали над 3000 подписа в защита на парка. Подписката ще бъде връчена на премиера Бойко Борисов, председателя на парламента Цецка Цачева, министъра Нона Караджова и Комисията по петициите на Европейския парламент.

Екоминистерството ще разглежда предложенията на Банско за промяна на плана за управление на Пирин на 19 февруари.