Начало Новини Приморско готви бунт срещу нова защитена зона

Приморско готви бунт срещу нова защитена зона

pomorie

Проект на заповед на екоминистерството за обявяване на защитена зона „Ропотамо“ разбуни духовете в Приморско.

В морската община е насрочен протест на местните жители, заради опасенията им, че ще бъде блокирано развитието на града със забрана за строителство в предвидена за жилищни сгради местност „Ченгер“, намираща се в района на резиденция „Перла“, както и за разрастването на промишлената зона, съобщава „Флагман“.

Проектът на заповед предизвика остра реакция. Кметът Димитър Германов подаде възражение, в което изразява категорично несъгласие със забраните, заложени в изработения проект за обявяване на защитена зона Ропотамо, разположена в землищата на селата Веселие, Ново Паничарево, Ясна поляна, както и на град Приморско.

Той е провел и личен разговор с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, за да бъдат изяснени позициите.

„Ограниченията и забраните са прекомерни и несъобразени, както с интересите на Община Приморско, така и с тези на местното население. От така издадената заповед не става ясно каква е площта на предложената защитена зона, обхващаща територията на община Приморско“, мотивира се градоначалникът.

Към момента защитените територии в морската общината са 12 987,27 хектара, което представлява около 42% от територията на общината.

„И сега ние сме общината, която е с най-голяма защитена зона“, каза Германов.

За Община Приморско действа ОУП, одобрен с решение на Общинския съвет, съгласуван от МОСВ.

Съгласно предвижданията на плана в проекта за заповед са включени терени в близост до Приморско за жилищни, производствени, културни и вилни зони, територии за озеленяване и спорт, за разширение на промишлената зона, за които строителството ще бъде невъзможно, ако влезе в сила новата разпоредба.

От местната управа смятат, че практически Приморско ще бъде блокиран от това, без никаква възможност за развитие, което от тяхна гледна точка е недопустимо и несъвместимо с устройствените реалности и утвърдената стратегия за развитие на общината, съобщава dir.bg.

„Към момента в ход е процедура по изменение на ОУП, започнала с договор и възлагане от МРРБ. Планът е внесен в МОСВ за становище и съгласуване. Прави впечатление, че след внасяне на ОУП от МРРБ и МОСВ стартира инициатива за обявяване на нова защитена зона, което обезсмисля всичко направено по процедура до момента“, категорични са общинската администрация.

Според кметът Димитър Германов в обхвата на новопредвидената защитена зона са включени и терени в строителни граници на Приморско с реализирано строителство в съответствие с действащ ПУП, както в местност „Ченгер“, обособено в селищно образувание „Перла“, за което има влязъл в сила ПУП, одобрен с решение на Общинския съвет.

„Ще бъде възпрепятствано и разширяването на съществуващото пристанище в Приморско както и изграждането на нови пристанищни съоръжения в близост до ММЦ, нос Плаката и залив Мириоз“, твърди градоначалникът.

Жители на Приморско съобщиха, че се вдигат на протест, който е насрочен за 10 часа в четвъртък.

Проекто-заповедта на МОСВ не е окончателният документ, който ще влезе в сила. Целта на процедурата е тя да бъде обсъдена от всички страни, които проявяват интерес и да бъдат изслушани техните мнения. Тя подлежи на разискване и на промяна, възможността да бъде коригирана е реална, обясниха експерти.

Строители.бг