Начало Новини През тази година ще завърши ремонтът на пътя между гр. Бургас и...

През тази година ще завърши ремонтът на пътя между гр. Бургас и кв. „Ветрен“

Vetren

През тази година е предвидено да завърши ремонтът на  7,8-километровия участък от републиканския път София – Карлово – Бургас в участъка от кв. „Ветрен“ до гр. Бургас. През миналата година беше ремонтирано дясното платно в посока от края на кв. „Ветрен“ към входа на гр. Бургас. Предстои да бъдат възложени строително-монтажни работи и в лявото пътно платно – от изхода на гр. Бургас до началото на кв. „Ветрен“.

Това съобщи при участието си в парламентарния контрол днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Общата стойност на е 9 800 000 лв. Финансирането се осигурява съвместно от Агенция „Пътна инфраструктура“ и община Бургас. 8,3 млн. лв. ще бъдат осигурени от АПИ, а 1,5 млн. лв. са за сметка на местната администрация, която трябва да извърши организирането, възлагането и контрола на изпълнението, обясни регионалният министър.

Отсечката е от важно значение за региона, тъй като по нея преминава тежкотоварният трафик от автомагистрала „Тракия“ в посока от и към граничните пунктове за Турция и Гърция и за Южното Черноморие, както и интензивният през летните месеци транспортен поток към и от курортен комплекс „Слънчев бряг“ и гр. Варна.

В отговор на въпрос за финансиране на приоритетни пътни участъци от втори и трети клас на територията на област Благоевград регионалният министър информира, че Агенция „Пътна инфраструктура“ е сключила договор с Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за Път ІІІ-109 /І-1/ – Мелник с дължина 12,29 км на стойност 9 196 732 лева.

Обществената поръчка за избор на изпълнител строителството е на етап оценка на техническите предложения.

С осигурени от бюджета на АПИ средства основно ще бъде ремонтиран тунел „Кривия“ на първокласния път София – Кулата. Строителните дейности ще стартират след въвеждането на временната организация на движението, за която се очаква становище от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград, и след издаване на протокол за откриване на строителната площадка.

Предстои изработване на технически проекти за основен ремонт на два участъка с обща дължина 50 км от третокласния път (Гоце Делчев – граница Гърция) – Копривлен – п.к. Нова Ловча – Парил – Голешево – Петрово – Катунци. В момента се разглеждат подадените оферти на участниците в процедурата за обществена поръчка. Прогнозна стойност е 790 000 лева.

В инвестиционната програма на АПИ е заложено през тази година да се обявят обществени поръчки за изработване на технически проект за два моста с обща прогнозната стойност на двата обекта е около 140 000 лева.

Министър Аврамова обърна внимание, че поради системен недостиг на средства се налага АПИ внимателно да планира своята инвестиционна програма. За да се постигне подобрение на пътната инфраструктура и да се гарантират безопасността и комфортът на пътуващите, ще се търсят възможности за поетапно изпълнение на необходимите ремонтни дейности по третокласната пътна мрежа в област Благоевград.

Отговорите на министър Аврамова от парламентарния контрол може да видите тук.