Начало Новини През 2016 г. стартира изграждането на тунел под Шипка

През 2016 г. стартира изграждането на тунел под Шипка

tunel

Догодина търсят изпълнител за изграждане на тунела под Шипка. Заедно с магистрала „Хемус“, те са приоритетни за правителството, каза министър Лиляна Павлова. „Ние ще изберем изпълнители, а оттам нататък със средства от международни институции, съчетано с държавния бюджет, ще започнем тяхното изграждане и ще търсим дофинансиране със средства от европейските фондове“, обясни Павлова.

Вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на регионалното развитие и транспорта Лиляна Павлова и Ивайло Московски инспектираха изпълнението на проекта за обходен път на Габрово до тунела под връх Шипка на стойност над 92 милиона лв.

„Отново сме в ситуацията да спасяваме един ужасно закъснял проект. В последната една година е регистрирано огромно забавяне. Задачата, която стои пред нас е да бъде използван всеки един ден от 2015 г., за да можем да построим това, което може да се направи в рамките на стария програмен период“, обясни Дончев.

Големият проблем бил в изключително закъснелите процедури по отчуждаване. „Над 600 собстеници на земи трябва да бъдат издирени лично, да получат своите уведомления, за да спазим реда и закона и да направим равностойното отчуждаване на тези земи“, допълни Лиляна Павлова. Това, което остава да се строи по трасето, е най-сложното – един по-малък тунел от 600 м, както и много сложен виадукт, който със своята специфичност ще е втори такъв в България. Единствен такъв е правен още миналия век на Правешки ханове“, обясниха министрите.

„Веднага след завършването на трасето на довеждащия път от 2016 г. имаме амбицията да стартираме с изграждането на тунела под Шипка“, увери Павлова.

Строители.бг