Начало Новини Премахнаха добавките за зелена и кафява енергия

Премахнаха добавките за зелена и кафява енергия

ветро генератор

Източник: expert.bg

Добавките за зелена и кафява енергия вече няма да бъдат включени към цената за пренос, а към тази за общата енергия. Това гласи една от промените в Закона за енергетиката, които бяха приети днес на първо четене от депутатите, предаде КРОСС. Малко по-рано днес парламентът гласува изменения и в Закона за възобновяемите източници.

Освен да насърчи износа на ток, пакетът ще позволи на ДКЕВР да запази и дори да намали цената за битовите потребители, защото отпада задължението на НЕК да изкупува ток от всички производители, а това ще става от най-евтините – АЕЦ „Козлодуй“ и „Марица-Изток 2“. Когенерацията ще бъде изкупувана само след като се задоволи потреблението от евтините източници, обясни депутатът Явор Куюмджиев от Коалиция за България.
Държавният регулатор ще определя за всеки ценови период пределна стойност на разходите на оператора на електропреносната мрежа за закупуване на количества за студен резерв въз основа на тръжна процедура. Според левицата това ще намали разходите в енергетиката със 160-200 млн.лв. и е първа стъпка към равнопоставеност и прозрачност на участниците в процеса.
Промените в Закона за енергетиката бяха приети единодушно със 104 гласа „за“ на депутатите от КБ, ДПС и „Атака“, а народните представители от ГЕРБ не присъстваха в пленарната зала.