Начало Новини Предстои изграждането на най-високата дървена кула с ядро от бетон в Ротердам

Предстои изграждането на най-високата дървена кула с ядро от бетон в Ротердам

Tower 1
Кулата, наречена „Дървена къща“, е с височина от 140 метра и 37 етажа и ще бъде най-високата хибридна структура в Нидерландия с етонна сърцевина, съчетана с дърво. Проектът има за цел да създаде жива, вдъхновяваща, отворена и устойчива среда за жителите и посетителите в центъра на града. Хибридната кула ще бъде издигната до централната гара в Ротердам и ще бъде смело допълнение към района наоколо.

Tower 2

За да подчертаят урбанистично присъствие архитектите от PLP Architecture са проектирали стъклена фасада с дълги дървени външни балкони, някои от които свързани помежду си с дървени стълби. Горните етажи ще приютят 275 апартамента, от които 185 са предвидени за отдаване под наем, а 30% ще се продават в средния ценови сегмент. Под тях ще бъде обособена офисна част, включително споделено офисно пространство, с обща площ от 15 000 кв. м., разпределени между иновативни и технологични компании. На седмия етаж ще бъде обособен ресторант с тераса с буйна зелена растителност, а на партера магазини, кафенета и пространства за провеждането на мултифункционални събития ще осигурят редица удобства за градската общност. Екипът на проекта работи съвместно с De Dépendance, разнообразната културна и дискусионна платформа на Ротердам, за създаване на социално интересни програми и събития. В допълнение към три остъклени зимни градини, растения и зеленина ще бъдат засадени и на външните балкони и тераси, подчертавайки ангажираността към биоразнообразието.

Tower 3

„Сградата е проектирана като водещ пример за архитектурна устойчивост с частична дървена конструкция с бетонна сърцевина, значително количество рециклирани и употребявани материали, система за събиране и повторна употреба на дъждовна вода и технология за улавяне и съхранение на CO2. Обичаме да проектираме сгради, които променят граници и установяват нови стандарти“, обявиха от PLP Architecture.

Очаква се строителството на хибридната кула да започне през 2021 г. и да завърши през 2024 г.