Начало Новини Предложение на Vincent Callebaut за реконструкция на Нотр Дам

Предложение на Vincent Callebaut за реконструкция на Нотр Дам

Vincent Callebaut Notre-Dame

Фирмата на френския екологичен архитект Vincent Callebaut предлага проект за покрива и кулата на катедралата Нотр Дам с готически покрив и биомиметична гора. Представяйки много различни предложения от цял свят, архитектите предлагат своите идеи за разширяване на катедралата по много по-новаторски начини, като използват съвременните и най-модерни технологии, след обявяването на международно състезание от правителството на Франция.

Vincent Callebaut Notre-Dame

Дизайнът на Callebaut представя трансцендентална концепция, която е символ на устойчиво и екологично бъдеще, което предлага на града набор от решения. Вдъхновен от биомимикрията, архитектът се опитва да определи обща етика за по-справедлива, симбиотична връзка между хората и природата. Наричан Palingenesis (на гръцки παλιγγενεσία, което означава „прераждане“, „регенерация“), проектът цели да усвои вековния камък, който да се интегрира естествено в хармонизираща растителност.

Vincent Callebaut Notre-Dame

От четирите фронтона е спазена оригиналната геометрия на тавана на височина 10 метра. Докато посетителите се придвижват към пресечния кръст, неговата триъгълна секция и стръмните, 55-градусови скатни покриви постепенно се разтягат, за да оформят вертикален връх. Спазвайки присъщите принципи на спускане на структурните натоварвания на сградата към летящите опори и вътрешните опорни стълбове, четирите покривни линии и четирите линии на ребрата на покрива се огъват и се съединяват в хармония към небето, създавайки параметрична и лека геометрия.

Vincent Callebaut Notre-Dame

Конструиран с напречно ламинирани дървени греди, предварително напрегнати с карбонови ламели, новата дъбова рамка се стреми да използва минимално количество материал, за да осигури нисковъглероден отпечатък, като същевременно предлага най-голяма прозрачност на катедралата. Прозрачност, споделяне и отвореност за развитието на нашето общество: такива са идеите, пренесени от тази нова, прозрачна гора на Нотр Дам, очертаваща новото лице на Църквата през 21 век.