Начало Новини Правят тухли от въглероден двуокис

Правят тухли от въглероден двуокис

tuhli

Отделяният в атмосферата въглероден двуокис е един от главните причинители на глобалното затопляне. Нова пилотна инсталация, която наскоро започна работа в Австралия, улавя вредния газ и го прави на тухли. Съоръжението е кулминацията на повече от шест години проучвания на изследователи от Университета на Нюкасъл, химическата компания Orica и GreenMag Group. Това е първото по рода си съоръжение в света, което може да се справи с веществата, предизвикващи парниковия ефект в атмосферата.

Експерименталната установка е разположена в Университета на Нюкасъл. Организацията Mineral Carbonation International (MCI) ще вложи 9 млн. долара за период от четири години, за да изгради фабрика. „Технологията може да се използва от всички електроцентрали, работещи на въглища, за да улавят своите въглеродни отпадъци“, уточнява главният изпълнителен директор на Orica Иън Смит. Досега съхраняване на вредния газ под земята можеше да се прилага само при определени геоложки формации и освен това методът е доста скъп. Новата установка може да работи навсякъде, където има електроцентрали.

Тухлите отиват в строителството. Други приложения включват използването им за улична настилка.

Петдесет такива инсталации за улавяне на въглероден двуокис по света биха могли да неутрализират по над 1 млрд. тона годишно.

Източник: vestnikstroitel.bg