Начало Новини Потопът във Варна

Потопът във Варна

varna potop

10 вече са жертвите на невиждания потоп във Варна, сред тях са две деца. Издирват се още трима души. В Добрич жертвите на наводнения са две. На 23 юни е обявен ден на национален траур.

В Добрич е обявено бедствено положение. Обстановката в града е подобна на тази във Варна. Достъпът на тежка техника е затруднен. Не е предприето отводняване на бедствените райони, тъй като нивото на водите е много високо. Премиерът Орешарски, който в момента е в Добрич, обеща помощ на пострадалите семейства.

Затворени са пътища, сред които Добрич-Варна, Добрич-Балчик, Албена-Балчик, Албена-Варна. Язовирът в село Плачидол е прелял. На 5-и километър от града мостът също е залят с вода. Има много сигнали за наводнени къщи, мазета и улици. На места нарочно се спира токът, за да може да се помогне на хората. От КАТ и Пътно управление подчертават, че нито една кола няма да излезе от града, докато обстановката не се нормализира.

Разказите на жителите на квартал „Аспарухово“ могат да бъдат обобщени: Такъв кошмар не сме преживявали. За да се спасят от водната стихия много от тях са потърсили помощ на горните етажи на своите домове или дори са се покатерили на покривите на своите гаражи и къщи. Една жена заяви за БГНЕС, че „даже не е успяла да разбере, откъде е дошла водата. Вълната, която ни заля беше висока над метър“. Кореспондентът на БГНЕС предава, че на много места пътищата почти липсват и са пропаднали. Асфалтът е грозна гледка, той е напълно унищожен. Комуникациите са нарушени, почти няма връзка с интернет в района. Багери се опитват да отпушат улиците, които са затлачени и задръстени с кал, клони и боклуци.

Източник: 24chasa.bg