Начало Видео Постройте къща за 10 минути – магията на газобетона

Постройте къща за 10 минути – магията на газобетона

Избирате подходящо място, което багерът изравнява, за да се изкопае фундаментът. След това се полага плочата и щом изсъхне, всичко се измерва отново. Полага се хоризонтална изолация, a там където са планирани стени се нанася асфалт.

Строителството с монолитни блоковете от газобетон спестява външната изолация. Допълнителните материали от газобетон предлагат комплексна система за строителство. Резултатът е енергийно ефективна къща.

Преди да се започне издигането на стените се създава изравнителен слой и внимателно се отстранява хоросана, а изходите на вратите се оставят свободни.

За работата с газобетон е необходима подготовка – разбърква се хоросана, който след 5 минути почивка достига нужната гъстота. Блоковете се разрязват с лентовия трион, за да се получи гладка повърхност за нанасяне на мазилката.

С гумен чук се прецизира точната позиция на блоковете и се контролира с нивелир.

Строи се винаги отвън навътре. За да паснат при връзките, междинните елементи се изрязват с точни размери, а фугите се замазват с хоросан.

С газобетон се работи лесно и малките неравности например могат бързо да се отстранят. Когато са положени първите два реда се прави цокъла. Той се изгражда само с елементи с дебелина 50 см.

Достигне ли се височината на прозорците, отново се преглежда строителния план и се правят измервания. При отворите за врати и прозорци, блоковете се изрязват специално.

Носещата греда на газобетон е с височина 249 мм, няма нужда от подкрепящи елементи и е готова за натоварване.

Изграждането на вътрешните стени е също толкова лесно и бързо.

На финала сградата завършват покривните елементи, които са също топло и шумоизолирани.

Грубият строеж е готов, а вътрешното изграждане също не представлява проблем. Полагат се тръбите за водоснабдяване и канализация, прави се окабеляване и се слагат контактите. Боядисват се стените и след това се оформя пода.

Няколко седмици по-късно, външното покритие на сградата се прави чрез система за нанасяне на тънък слой мазилка.