Начало Новини Поредното узаконено строителство по Южното Черноморие

Поредното узаконено строителство по Южното Черноморие

Ahtopol

180 квадратни метра заведение, изградено върху бетонни фендаменти, на централния плаж в Ахтопол е поредното узаконено строителство по Южното Черноморие. За продължаващите и в активния туристически сезон строителни работи сигнализираха очевидци.

Ahtopol

„Строи се на 2-3 метра не повече на самия бряг, на морето, на самия плаж. Строи се заведение, което е близо 200 кв.м и върху пясъка. Върху бетонни колони е. На мястото на другото заведение, което беше миналата година. В момента поставят битумна настилка. Режат се дъски, чуват се циркуляри, горелки. Като се има предвид, че точно на това място почиваха семейства с малки деца заради плиткия бряг, подходящ за малките деца. Сега това удоволствие е отнето…“ – споделят плажуващите.

Ahtopol

От строителството на заведение на плажната ивица в Ахтопол са възмутиха и други туристи. Те казаха, че на това място преди е била свободна зона: „За мен не е редно да има заведение на плажа. Точно върху плажната ивица, направо във водата.“ – възмущава се турист на плажа. „По-рано тук никога не е имало такива заведения. Още повече, че тези чадъри,които наслагаха тук, а камъните са във водата, дори не е почистено. Чадърите иначе са по 5 лева, няма тоалетна, а има заведение. Това беше свободна зона, а тази която е свободна е в другия край. Хора с малки деца, с увреждания няма как да стигнат до другата част“.

Заведението е построено, след като Министерството на туризма е одобрило концесионната схема, представена от стопанина на плажната ивица. За изграждането му съгласие е дал и главният архитект на Царево. Три пъти от началото на сезона проверка на строителните дейности са извършили и инспекторите на Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Бургас. Според експертите строителството е напълно законно.

Ahtopol

Това не е масивна постройка, а временен обект, заявява и управителят на плажа Галин Вълчев за предаването „Преди всички“ по БНР. „Не, не са бетонни колони. Това са бетонни блокчета, които се слагат на пясъка, за да може да стъпи самият обект.“

„Естествено, че имаме право. Имаме одобрена схема от Министерството на туризма, от РИОСВ и разрешение от главния архитект“, допълни Галин Вълчев.

Бурите са причина вълните да стигнат до основите на заведението, след като плажната ивица е залята от водата, разказва и наемателят на заведението Васил Каритков. Очаква се за следващия сезон да бъде изградена и защитна буна, за която вече има готов проект, съобщи още той.

„Заведението, което сме поставили тук, а не построили, защото има разлика между двете понятия, си е абсолютно законно и абсолютно на мястоq и няма абсолютно никакъв проблем да бъде премахнато впоследствие. След като се премахне въпросният обект, тук ще си остане абсолютно същият плаж, какъвто сме го заварили“, коментира управителят пред „Хоризонт“.