Начало Новини Погледнете към небето

Погледнете към небето

Студентският съюз на Мори Хосейни в Аеронавигационния университет Embry-Riddle носи у дома сребърната „Награда за строителни екипи“ за 2020 г.

По време на ранните етапи на проектиране студентите бяха помолени да предложат идеи. Очевидно повечето от тях са казали на дизайнерския екип, че прекарват голяма част от времето си, взирайки се в небето и мечтаейки.

От това проучване възникна централният елемент на сградата на Студентския съюз: функционален, 60-метров рамкиран оберлихт, под който се намира библиотеката на сградата. Дизайнът е вдъхновен от грациозността на птиците в полет и изразява мисията на училището да преподава науката, практиката и бизнеса на авиацията и космоса. Всъщност неговата дизайнерска концепция е наречена „ визия, вградена в полет“.

Големият надвесен покрив на сградата е с формата на крила и засенчва по-голямата част от остъклената фасада. Със своя структуриран облик, сградата предава послание за иновации и открития. Част от това е и открит площад, оформен от извити арки.

Покривът е едно изключително техническо постижение, тъй като той трябва да ограничи слънчевото греене и топлината, които във Флорида могат да бъдат много интензивни. По указание на настоятелството на училището, дизайнерският екип посети обекти със стъклени покриви в цялата страна в търсене на решения. След това екипът заработи с производители на остъклявания, които проектираха иновативен прозорец с троен стъклопакет за покрива, който хем да ограничи слънчевата топлина, хем да остане светлопропусклив.

За да се противопостави на вятъра на място, предразположено към урагани, строителният екип подсили навеса на покрива със стоманени тръби.

Сградата се стреми към сертификат LEED Silver. Нейните устойчиви елементи включват LED осветление, напълно автоматизирана система за управление на фотооптичното осветление, високоефективна система за отопление, вентилация и климатизация и мрежа за събиране на дъждовните води с дъждовна градина.

Изграждането отнема две години, а университетът заяви, че Студентският съюз е най-важното допълнение към неговия кампус в Дейтона Бийч от 50 години насам.