Начало Новини Подписаха договорите за ЛОТ 3.3 на АМ „Струма“

Подписаха договорите за ЛОТ 3.3 на АМ „Струма“

podpisvane

Строителството на магистрала Струма от Кресна до Сандански ще започне с началото на новия строителен сезон още в началото на 2016 година. Това обявиха регионалният министър Лиляна Павлова и транспортният министър Ивайло Московски, които подписаха договори за проектиране и строителство на Лот 3.3 на автомагистрала Струма.

Лот 3.3 е с дължина около 23,6 км и обхваща трасето от АМ ”Струма“ между гр. Кресна и гр. Сандански.Срокът за изпълнение строителните дейности е три години и половина. Максималната договорна цена, предложена от избрания изпълнител, е в размер на 280 947 614 лв. с ДДС.

”Даваме старта на изграждането на участъка от Струма Кресна – Сандански, който е една част от цялостния проект. Цялото трасе на Лот 3 на магистралата е 62 км, който ще бъдат строени  на три етапа – от Благоевград до Крупник, там има и един подобект – тунела на Железник, вторият етап е Кресненското дефиле и третият етап стартира днес от Кресна до Сандански с дължина почти 24 км.”, обясни министър Павлова.

”Предсрочно сключваме договор за строителство и строителен надзор, за да започне допроектирането. Изграждането е по идеен проект и включва 9 моста и 2 пътни възела. Паралелно с това стартираме необходимите действия за отчуждителните процедури, за да можем да издадем решение за строеж и в началото на 2016 строителството да започне с новия строителния сезон, каза още строителният министър.

”За участъка от Благоевград до Крупник има избран изпълнител, но има процедура по обжалване, когато то приключи ще подпишем договор, с което ще започнем още 40 км. от магистрала Струма”,обясни Павлова.

”Най-голямото предизвикателство са 20-те километра през дефилето на Кресна. До края на тази година трябва да завърши проектирането, което трябва стане по най-добрия начин.По този участък окончателно отпадна идеята за един голям тунел, защото тя не е добра, нито във финансово, нито в екологично, нито в сеизмологично отношение. Вариантите за там са няколко: на места движение на две нива, малки тунели и виадукти. До края на годината ще е готова и екологичната оценка и ще пуснем проекта за обществено обсъждане, така че през 2016 да можем да стартираме избора на изпълнител, разказа министърът.

Крайният срок за пускане на магистралата е до 2022, но се надяваме първите 2 участъка от Кресна до Сандански и от Благоевград до Крупник да приключим още през 2018, най-късно до 2019 година, заключи министър Павлова.

Строители.бг