Начало Новини Пловдивските архитекти ще почетат 100-годишнината от създаването на най-влиятелната школа по архитектура...

Пловдивските архитекти ще почетат 100-годишнината от създаването на най-влиятелната школа по архитектура и дизайн

Plovdiv

Пловдивските архитекти ще почетат 100-годишнината от създаването на най-влиятелната школа по архитектура и дизайн на ХХ век – Баухаус, на тазгодишното юбилейно десето издание на Пловдивския архитектурен форум. През м. октомври ще има различни прояви, свързани с основната тема на форума. Част от него е излoжбaта „Tова е Баухаус“, пoдpeдeнa до фонтана Деметра в Цap-Cимeoнoвaтa гpaдинa.

Символ на модернизма при основаването си, този стил всъщност е предвестник на съвременния дизайн.

Баухаус е непреводимо понятие, използвано от основателя на течението Валтер Гропиус, образувано като комбинация от немския глагол bauen (строя) и думата Haus (къща), така че буквално означава „къща за строителство“. Това е името на школата по изкуствата, основана от Гропиус през 1919 г. (или Staatliches Bauhaus Weimar) на мястото на „Саксонско-ваймарска школа за изкуства“, чийто основател на свой ред е Анри ван де Велде. Баухаус просъществува от 1919 г. до 1933 г.

По времето на фашизма е забранен и основателите архитекти заминават за САЩ. 

Баухаус въвежда универсалната изчистена архитектура, разпространена днес в цял свят. А Пловдив е един от малкото градове в България, които могат да се похвалят със своето архитектурно Баухаус наследство. Стилът е най-силно изразен в творчеството на арх. Светослав Грозев. Той е завършил архитектура в Берлин и през 30-те години на ХХ век проектира едни от най-забележителните модернистични сгради в Пловдив.

Една от най-впечатляващите сгради в Пловдив – Стайновата къща, е по проект именно на арх. Св. Грозев. Строена през 1934-1935 г. на върха на Таксим тепе, тя е пример за влиянието на немската архитектурна школа Баухаус върху арх. Грозев. Къщата е била на Стайно Стайнов от Казанлък, брат на композитора Петко Стайнов, който в края на 20-те години на ХХ в. се установява в Пловдив, за да развива семейния бизнес с вълнени прежди.

След 1944 г. бизнесът на Братя Стайнови е национализиран. Къщата е оставена на фамилията, но поддръжката ѝ става трудна. Сградата е продадена в началото на 90-те на ХХ в. и дълги години е оставена без никаква поддръжка. През 1998 г. къщата е обявена за паметник на културата от местно значение. През 2019 г. тя е реставрирана, но според арх. Петко Костадинов реновацията не е успешна и къщата е съсипана.

Друг пример за унищожена сграда е зданието в началото на ул. „Хр. Г. Данов“, която понастоящем е банка, каза още арх. Костадинов. Той посочи, че най-много и най-добри образци на стила Баухаус има по съвременната улица „Иван Вазов“.

В рамките на „Архитектурен форум Пловдив 2019“ ще се проведе лектория от три презентации, представящи интересни и любопитни моменти от историята на Баухаус и неговото влияние върху модерната архитектура и дизайн.

За отбелязването на Световния ден на архитектурата на 7 октомври в Пловдив ще дойде легендата в съвременната българска архитектура доц. арх. Димитър Андрейчин.