Начало Новини Пловдивчани преминават към хоризонтална сградна инсталация

Пловдивчани преминават към хоризонтална сградна инсталация

horizontalna zgradna instalatzia

В Пловдив вече се регистрира значителен интерес към подмяната на отоплителната сградна инсталация от вертикална в хоризонтална.

Инвестицията се връща за по-малко от 4 години, коментираха за БТА от „ЕВН България Топлофикация“, изпълнило пилотен проект за подобно преустройство в блок с 28 апартамента.

Подобна рехабилитация е възможна при всяка абонатна станция, коментира ръководителят на отдел „Топлопреносни мрежи“ в „ЕВН България Топлофикация“ Ангел Киров. По думите му след реконструкцията в блока процентът на загубите по сградната инсталация е паднал от 45 на сто до 5-6 на сто.

В 54 пловдивски блока текат обследвания, „жив интерес“ проявяват други 11 сгради, коментира Ангел Киров.

Сумата за сградната инсталация намалява близо 6 пъти.

Реконструкцията е отнела 20 дни, а преустройството на общите части на сградната инсталация е струвало средно по 377 лева с ДДС на всеки от апартаментите или общо 10 556 лева с ДДС за цялата сграда.

Ремонтът включва преустройство на абонатната станция, подмяната на тръбите от мазето до входа на апартаментите, изграждане на разпределителните кутии на стълбищните площадки и инсталирането на индивидуалните топломери за месечно дистанционно отчитане, съобщават dir.bg.

Средната стойност на сградната инсталация, заплащана от клиентите в пловдивския блок преди реконструкцията е била 23,37 лева с ДДС на имот през януари 2015 г. За същия месец на 2016 г. тази средна стойност се е понижила близо шест пъти до 3,94 лева с ДДС на жилище, сочат данните на „ЕВН България Топлофикация“.

Данните показват, че за 4 години, при шестмесечен отоплителен сезон в годината (общо 24 месеца за периода), общата платена сума за сградна инсталация от абонат преди реконструкцията е средно 560,88 лева.

Таксата за сградна инсталация след преустройството, за същия период от време, е 94,56 лева. Разликата между двете суми показва, че инвестицията в преустройството от 377 лева, може „да се избие“ от абоната за период между 3 и 4 години, коментираха от топлофикационното дружество.

Преустройството струва между 500 и 700 лева.

Промяна на отоплителната инсталация в жилищата от вертикална в хоризонтална струва между 500 лв. и 700 лева, коментираха домоуправителят на ремонтирания пловдивски блок Георги Тошков и Ангел Киров. От значение са избраният подход и материали, като тази сума не включва подмяната на радиаторите, а само тръбите от входа на жилището до тях.

Общите разходи на един апартамент за преустройство на общите части и жилището е средно около 1000 лева, сочат данните на „ЕВН“. Подобна сума изчислиха и софийски фирми за ВиК и отопление. Сумата се равнява на цената на среден клас климатик, коментираха от пловдивското топлофикационно дружество. Според тях програмите за саниране могат да покрият 100% от този разход.

Абонатите без радиатори не се свързват към индивидуалния си топломер.

Абонатите, които са с разкачени радиатори и не искат да ползват парно и занапред, не са задължени да правят разходите за вътрешно преустройство на инсталацията в жилището. Те няма да свързват апартамента си с индивидуалния им топломер на стълбищната площадка, а от дистанционното му отчитане ще е видно, че липсва консумация. Така тези потребители ще плащат само таксата за сградна инсталация.

Консумацията на топла вода на тези абонати се отчита чрез водомера в жилището им. За коректното изчисляване на сметките за подгряване на водата в сградата има отделен топломер и водомер при абонатната станция, поясниха от топлофикационното дружество.

Строители.бг