Начало Новини Пловдив готви проекти за 1,35 млрд. до 2020 г.

Пловдив готви проекти за 1,35 млрд. до 2020 г.

пловдив

Интегрираният план за градско развитие на Пловдив ще бъде обсъден и приет от Общинския съвет на 13 декември. Това съобщи пред журналисти кметът Иван Тотев. Той уточни, че градът е разделен на три зони за въздействие, закъдето през следващите 7 години се предвиждат мащабни инвестиции, предаде БТА.

По думите му МРРБ е дало разрешение те да бъдат разширени с до 20 процента, а от своя страна общината добавя Северната индустриална зона, екопарк „Тракия“ и предпроектни проучвания за създаване на нов парк на площ 650 декара до съществуващия Гребен канал.

Заложените в плана проекти, които биха могли да се осъществят до 2020 година, са на обща стойност 1 350 000 000 лева, от които един милиард се предвижда да са частни инвестиции и около 400 милиона лева с различни източници на финансиране – европейски програми, фондове, републикански и общински бюджет. Авторите на плана определят като приоритетни за Пловдив три зони – с преобладаващо социален характер в Първа градска част, за публичност – транспортния ареал, и Зона с потенциал за икономическо развитие – специален терен в квартал „Гладно поле“.

Разработването на интегрирания план на практика спира проектирането и реализацията на парче на важни за града проекти. Той конкретизира ясно какво трябва да се случи в града до края на 2020 г. Освен това е задължително условие за финансиране на проектите от европейските програми и фондове.

Източник: dir.bg