Начало Новини Плевнелиев може и да сезира Конституционния съд за референдума за АЕЦ Белене

Плевнелиев може и да сезира Конституционния съд за референдума за АЕЦ Белене

реферндум

Източник: publics.bg

Президентът Росен Плевнелиев не изключва възможността да сезира Конституционния съд (КС) за референдума относно АЕЦ „Белене“, предаде „Медиапул“. Това можело да се наложи заради липсата на постигнат консенсус относно формулировката на въпроса по време на дискусиите с партиите БСП, ГЕРБ, ДПС, Синята коалиция и ПП „Атака“ в петък, 12 октомври.

„Не обявявам моето окончателно решение, но все пак в хода на консултациите останаха сериозни съмнения. И имаме различни позиции. Някои казват, че имаме противоконституционност, други казват, че въпросът, който е зададен, е в синхрон със законите и Конституцията. Не получихме общо съгласие и не се обединихме около консенсус за въпроса – такъв, какъвто трябва да бъде“, заяви Плевнелиев, цитиран от агенцията.

„Съзнавам, че президентът е пазител на Конституцията, тя е и неговият началник. Аз съм се заклел в Конституцията и законите, и тяхното спазване. От тази гледна точка, осъзнавайки, че първият в демократичната история на България референдум, е изключително важен и не трябва да има никакви съмнения за това, че той ще бъде проведен по правилата и в синхрон с Конституцията и законите на страната“, каза още държавният глава.