Начало Новини Плаваща къща като част от устойчива общност в Амстердам

Плаваща къща като част от устойчива общност в Амстердам

Schoonschip

Холандският архитектурен офис i29 завърши плаващ дом на канал в Амстердам, който разполага с ъглови отвори и изрязани ъгли, от които се открива гледка към водния квартал.

Собствениците поискаха от i29 да създаде къща в плаващото село Schoonschip, което се намира на канала Йохан ван Хаселт в бивш индустриален квартал в северната част на Амстердам.  Schoonschip е замислен от група жители, които са ангажирали студиото за пространствен дизайн Space & Matter да разработи градоустройствен план, състоящ се от 46 отделни водни жилища, в които са настанени над 100 жители.

Schoonschip

„Плаващото село“ се разработва от 2010 г. и е замислено като модел за устойчиво планиране. Водните помпи, които извличат топлина от водата на канала, осигуряват отопление на домовете, докато слънчевите панели доставят електричество, което се съхранява и търгува с националната енергийна мрежа.  Подобно на всички останали къщи, сградата, проектирана от i29, е уникална по своята форма, с дизайн, ограничен само от размерите на водния парцел.

„Нашият клиент ни предизвика да проектираме дом, който да увеличи максимално пространството в границите на парцела и все пак да има типична, но изненадваща форма на къща“, обясниха архитектите.

Schoonschip

Отвън сградата е облечена в дървен материал, оцветен в тъмно, за да придаде на къщата монолитен вид. Този почернен обем се прекъсва само от няколко големи отвора и ъгли, които са отсечени, за да се създадат наклонения покрив и откритата тераса. Вратата е поставена дискретно във фасадата и се свързва с дневна, която гледа към канала през прозорец точно над нивото на водата. Плъзгащите се врати водят до сенчеста тераса, покрита със същия цвят дървен материал като външната облицовка. Към главния апартамент на входното ниво се влиза през плъзгаща се стъклена врата в далечния край на мецанина. Стълбището води от приемната до кухня и трапезария на горния етаж.  Френски прозорец в кухнята осигурява обширна гледка към околния квартал. Голям прозорец на покрива облива пространството с естествена светлина.

Schoonschip

Къщата е изключително енергийно ефективна и е свързана с „интелигентния кей“, който осигурява общо пространство за срещи и споделени услуги. „Седемдесет процента от света са покрити с вода и хубавото е, че можем лесно да живеем от нея – добави Space & Matter в описание на проекта Schoonschip. – Тъй като градските райони се борят с висока гъстота, трябва да използваме по-добре пространството във водата. С Schoonschip искаме да дадем пример и да покажем как животът на вода може да бъде чудесна и по-добра алтернатива за хората и нашата планета.“