Начало Новини План за високотехнологичен иновационен квартал, потопен в природата, в столицата на Бразилия

План за високотехнологичен иновационен квартал, потопен в природата, в столицата на Бразилия

Международната компания за дизайн и иновации с офиси в Торино и Ню Йорк, Carlo Ratti Associati (CRA), в колаборация с консултантската компания Ernst & Young, разкри детайли за разширяване на историческия генерален план за столицата на Бразилия с високотехнологичен иновационен квартал, потопен в природата.

Проектът, озаглавен BIOTIC, ще бъде разположен между проектирания от Лусио Коста и Ошкар Ниемайер обект на световното наследство на ЮНЕСКО, „Плано Пилото“, и „Национален парк Бразилия“, зелена площ от 420 000 декара в северозападната част на бразилската столица. BIOTIC ще предложи опитомяване на природата чрез създаване на нова хибридна среда, насочена към осигуряване на социална и екологична устойчивост. На площ от 1 млн. кв. м. BIOTIC ще помещава жилищни сгради, офиси, площади и паркове, които се съчетават с историческото наследство по нов начин. Замислен като холистичен проект, BIOTIC има за цел да премахне „функционалното разделение“ и липсата на пространства, структури и съоръжения за смесена употреба. В проекта BIOTIC четирите основни елемента на градското планиране, определени от Лусио Коста в „Плано Пилото“ – жилища, мащаб, общност и романтика – са смесени по човешки начин.

„Когато за пръв път дойдох в Бразилия, приятел и дългогодишен жител на града ми разказа актуална шега: „Знаеш ли какъв е проблемът на Бразилия? Кварталът на кафенетата е много далеч от квартала на захарта“. Накратко, ключовият проблем се състои в липсата на смесена употреба и строго функционалното разделение на града в съответствие с принципите на модернизма. Всичко това ние се опитваме да преодолеем с нашия проект BIOTIC. Бразилия е завладяващ метрополис: монументална ос и две крила, които ви хипнотизират, когато я наблюдавате от самолет“, споделя Карло Рати, основател на CRA и директор на Senseable City Lab в Масачузетския технологичен институт. Както направи наскоро Барселона, като препрограмира улиците на Cerda Eixample и по този начин защити вътрешните квартали от трафика и замърсяването и увеличи пешеходните зони за социално сближаване.

BIOTIC предлага и възможност за създаване на офисна среда на открито благодарение на целогодишния мек климат на Бразилия. Използвайки дигитални технологии за управление на слънчевата светлина, вятъра и температурата, BIOTIC предоставя на своите жители възможност да работят в контакт с природата, която е разпръсната по площади, пешеходни зони, обществени зеленчукови градини, лаборатории и търговски обекти. Хората могат да се движат свободно между публични и частни, открити и усамотени места.