Начало Новини Пиклер включва педагогиката в архитектурата: дървени мебели и свободно пространство

Пиклер включва педагогиката в архитектурата: дървени мебели и свободно пространство

Пиклер

Еми Пиклер беше унгарски педиатър, който въведе в годините след Втората световна война нова философия за грижите и обучението в ранна детска възраст за деца до 3-годишна възраст.

Подходът на Пиклер улеснява свободното развитие на децата, като се грижи за тяхното физическо здраве и осигурява обич, но до голяма степен зачитайки тяхната индивидуалност и автономност. Следвайки тази логика, намесата на възрастни става предимно ненужна. По-скоро, за да може детето да изпита пространство, докато се движи свободно, трябва да се положат определени грижи при подготовката на самите среди.

Какво трябва да се има предвид при проектирането на пространство, фокусирано върху свободата на движение

Проектирайте празнотата

За да се развиват свободно, малките деца се нуждаят от свободно и преливащо пространство. Именно в тази „празнота“ ще им бъде позволено да се движат и да развиват двигателните си умения.

Пиклер

Внимавайте с пода

Подът служи като опора, а също и като основа за изследване, така че е от съществено значение стаите да са облицовани с подове достатъчно твърди, за да могат бебетата да стоят (и в крайна сметка да правят първите си стъпки), като същевременно допринасят за поддръжката на правилна изправена стойка. Друг момент, който трябва да имате предвид, е, че подовете трябва да са с комфортна температура, така че студените материали трябва да се избягват. Най-често препоръчваното решение е използването на дървен под.

Пиклер

Безопасни мебели

Тъй като децата ще могат да се движат свободно в околната среда, е необходимо да се вземе предвид, че те ще се катерят, бутат, дърпат и докосват всички мебели, които са в обсега им. Поради тази причина е от съществено значение да се използват за предпочитане неподвижни мебели, без колела. Тези елементи трябва да имат гладко покритие, като избягват острите върхове и материалите с груба или натрошена текстура, доколкото е възможно. Друг момент, който трябва да се има предвид, е, че многофункционалните части работят добре в тази среда, служейки едновременно за съхранение и като безопасна опора за движенията на децата.

Важността на тишината

Спокойната (и тиха) среда е много благоприятна за естественото развитие на децата. Тя осигурява повече концентрация и също така допринася за ученето.

Безопасност

Дизайнерите трябва да осигурят парапети на детска височина, да монтират предпазни врати на стълбите, да добавят предпазители на щепселите, да премахнат електрическите кабели в средата на зони с голям трафик и да избягват малки части, които могат да се превърнат в ненужни препятствия. Ако искате да включите растения за пространството, трябва да се уверите, че те не са вредни при случайна консумация.

Пиклер

Свежият въздух е от съществено значение

Необходимостта от контакт с природата е от основно значение за подхода на Пиклер. За да добиете представа, в пиклерианските детски ясли креватчета са разположени на открито. Следователно интелигентният дизайн на тези външни зони е от съществено значение. Препоръчително е да добавите елементи като пясъчни кутии, дървени игрални конструкции и склонове, които служат като пързалки, стълби и плитки басейни.

Дървени мебели за вътрешни и външни пространства

Основната цел на мебелите в училищата е да преподава чрез изследване, а не просто да забавлява. Поради това се препоръчват да се използват определени персонализирани играчки: най-често срещаната от тях е „кошницата със съкровища“, кошница, изработена от естествен материал.

Пиклер

Разбирайки значението на пространството за физическото и психологическото развитие на децата (особено непълнолетните), от съществено значение е да се вземат предвид критериите, очертани от важни учени като Еми Пиклер или Мария Монтесори. И двамата вярваха, че свободното проучване в подготвена и безопасна среда ще повлияе на отношението на децата към себе си и към другите в бъдеще.