Начало Статии Архитекти и проектанти Петата международна фасадна конференция събра световни имена от архитектурата

Петата международна фасадна конференция събра световни имена от архитектурата

ETEM

На 16-ти ноември тази година ЕТЕМ за пореден път събра световнопризнати имена в архитектурата на Международна конференция за фасаден инженеринг. На събитието присъстваха повече от 700 участници – професионалисти от световни архитектурни бюра, инженеринг компании и представители на строителния бранш.

Един от най-впечатляващите проекти в конференцията – първата в света висока сграда с екзоскелет в свободна форма, представи архитектът Мирон Мутияба, главен проектант в Zaha Hadid Architects. Той изучава архитектура в Университета в Брайтън, а през 2008 г. завършва Техническия университет в Бърно. От десетилетие и половина интересът му е фокусиран изключително в прилагането на параметричния дизайн в архитектурата. Мирон Мутияба специализира в разработването на нови изчислителни техники при проектирането и рационализирането на сложни фасади.

В Zaha Hadid Architects работи от 7 седем години и участва в реализирането на големи проекти като – небостъргачите Signature Towers, издигащи се в залива на Дубай и емблематичната сграда Jockey Club Innovation Tower, превърнала се в новата движеща сила в развитието на Хонг Конг като център за проектиране и дизайн в Азия.

Мирон Мутияба  е част от екипа, проектирал 5-звездния Morpheus Hotel в Макао. Morpheus е първата в света висока сграда с екзоскелет в свободна форма, включваща 12,000 кв.м.  алуминиева облицовка в свободна форма. Той е отговорен за изчисляването на компенентите на фасадата на Morpheus Hotel, включващо цялостното проектиране и рационализиране на алуминиевата облицовка на екзоскелета.

Той презентира целия процес по проектирането и изпълнението на  5-звездния Morpheus Hotel. Проектът е планиран като финалната част от „Града на мечтите“ – напълно интегриран курортен комплекс от високи сгради в Макао. Хотелът се разгръща на  площ от 150 хил.кв.м., като трябва да бъде „вклинен” във вече съществуваща среда.

Zaha Hadid Architects
Zaha Hadid Architects, Morpheus Hotel. © Ivan Dupont

„Работейки в тези условия и ограничения на средата, започнахме да проучваме възможностите за конструкция и стигнахме до създаването на свободната форма – осмица или два кръга”, обясни архитект Мутияба. Morpheus Hotel следва свободната форма на конструкцията и целия проект се води от концепцията за „непрекъснатост на пространства”. Носеща конструкция на сградата са две кули, свързани на 4 нива, с общо фоайе в партерния етаж. Това, което наистина впечатлява, е атриумът със своите 140 метра височина на „таваните”, който поставя сериозни коструктивни предизвикателства. Проектът Morpheus Hotel е архитектурно постижение, постигнало оптимален баланс между параметрично проектиране и устойчиви характеристики на фасадата.

Сред международните лектори на форума се откроиха и имената на Филип Фуше, Директор в SAOTA Architecture & Design, Пабло Заморано от Heatherwick Studio, Стивън Кенеди, Асоцииран партньор в GRIMSHAW ARCHITECTS, Георги Петров, Асоцииран Директор на SOM, Даниел Босиа от Thornton Tomasetti и арх. Владимир Маринов от студио Define Engineers, който е бил част от творческите екипи на студиата SANAA, Foster+Partners и Heatherwick Studio. Арх. Ангел Захариев от Студио A&A Архитекти представи тенденциите и архитектурните решения в родното проектиране.

През 2008 г. Филип Фуше се присъединява към международното бюро SAOTA Architecture & Design, където от 2014 г. е директор и ръководи в компанията дейностите по проектиране, CGI и BIM.

Филип Фуше има особен интерес в областта на традиционната архитектура и устойчивост, които успешно прилага в изпълнението на различни проекти в Южна Африка, Западна Африка, Индия, Китай и Европа.

senegal
HQ Dakar – корпоративен централен офис, Сенегал, идеен проект. © SAOTA Architecture Design

SAOTA е лидер в южноафриканската архитектура повече от две десетилетия с множество проекти, вариращи между корпоративни, институционални, търговски и жилищни. Екипът на бюрото е оставил глобален отпечатък с реализирани проекти на 6 континента.

След като се присъединявакъм Heatherwick Studio през 2015 г., Пабло Заморано става водеща фигура и ръководител на отдела за Геометричен дизайн и изчислително проектиране в студиото.  Заморано активно работи във всички проекти, като предоставя експертиза и насоки за прилагане на нови технологии и техники, както и за изпълнението на сложни геометрии.

NEW YORK
Снимка Hudson Yards New York. Vessel Structure Tops Out – интерактивна структура в западната част на Манхатън

Пабло Заморано е заместник-ръководител на проекта Coal Drops Yard, отличéн проект -квартал за търговия на дребно и публично пространство в Кингс Крос, Лондон. През 2014 г. на студиото е възложено радикално преосмисляне на квартала и предизвикателството да се превърнат остарелите сгради и дългите ъглови обекти в оживено средище за търговия на дребно и място за срещи на обществеността. Пабло Заморано е ангажиран с развитието на геометрията на проекти, както и с координацията на производството на всички сложни компоненти.

NEW YORK
Снимка Hudson Yards New York. Vessel Structure Tops Out – интерактивна структура в западната част на Манхатън, 2019

Преди да започне работа в студиото, Пабло Заморано е част от SOM Лондон, където работи по редица мащабни проекти и конкурси в Европа и Близкия Изток. Един от най-забележителните му проекти е геометричния дизайн по височина на пет кули с над 1000 жилищни единици в лондонския полуостров Гринуич, който в момента се строи.

Стивън Кенеди учи архитектура в университета Оксфорд Брукс и университета в Нюкасъл. През 2010 г. се присединява към екипа на архитектурното бюро Grimshaw и в момента е негов асоцииран партньор.

Стивън Кенеди има практически опит в реализирането на много различни по мащаби и приложение проекти. Обича да работи в тясно сътрудничество с клиентите, за да постигне визията на проекта чрез иновативни дизайнерски решения. През 2016 г. печели престижната награда RIBA Journal Rising Star Cohort 2016.

oman
Снимка Grimshaw. Oman Botanic Garden

В момента Стивън Кенеди работи върху разширяващ се международен портфейл от проекти, които имат за цел опазването и популяризирането на екологичното, природното и културното наследство. Един такъв проект е Oman Botanic Garden (Ботаническата градина на Оман), който е в процес на изграждане в подножието на планината Ал Хаджар. В градината ще се комбинират отглеждането, проучването и опазването на богатата местна флора на Оман с разнообразни активности за опазване на растенията, екологично образование и градинарство.

oman
Снимка Grimshaw. Oman Botanic Garden

Стивън Кенеди е и директор на Scale Rule – колектив от архитекти и инженери, който насърчава многообразието и ангажираността на обществеността в изграждането на градската среда. Целта на Scale Rule е да ангажира хората от всички сфери на живота в процеса на проектиране, както и да помогне на професионалистите да бъдат по-добре информирани за нуждите на общностите, за които проектират.

Георги Петров е практикуващ архитект и строителен инженер. Той е асоцииран директор в нюйоркския офис на Skidmore, Owings & Merrill, където работи предимно по проекти за високи сгради и специални стъклени и стоманени конструкции в Северна Америка, Азия и Близкия Изток. Георги Петров заема водеща роля в проектирането на структури в космическото пространство и в разработването на нови методи за изпълнение на проекти в тясно сътрудничество с производителите на материали. Той е лицензиран архитект, инженер и доцент в Tandon School of Engineering в Ню Йорк.

manhatan
Manhattan West – 300-метрова кула в Ню Йорк, 2019. © SOM

Сред забележителните проекти, в които Георги Петров е бил водещ инженер, са: 300-метровата кула One Manhattan West, чиито колони по периметъра не стигат до земята, а са надвиснали над работещ железопътен коловоз, Терминал 2 на международното летище Kempegowda в Бенгалуру, Индия, Конферентен център за финансов окръг „Крал Абдула“ в Кралство Саудитска Арабия в Рияд и 400-метровата кула Shenzhen Shum Yip Tower One в Шенжен Китай, която разполага с „Ladder Core“ – съвсем нова конструктивна система за свръх високи сгради.

Burj Khalifa, © SOM

Даниел Босиа, Директор Проектиране в Thornton Tomasetti  има повече от 22 години опит  в сферата на архитектурата. Той е сътрудничил на световно имена в архитектурата, включително Foster+Partners, Zaha Hadid Architects, Bjarke Ingels Group, Heatherwick Studio, Toyo Ito, Enric Miralles и Daniel Libeskind.

Даниел Босиа има водеща роля в дизайна на проектите, като работи в тясно сътрудничество с архитектите от ранните концептуални етапи, до детайлно проектиране и строителство, създавайки нови форми, базирани на иновативни структурни принципи и материални технологии. Босиа е доказан експерт в изчислителния дизайн, като е бивш съосновател на отдела за напреднала геометрия в Arup и ръководител на екипа за параметрични приложни изследвания в AKT-P.ART.

Danish
Grimshaw. Oman Botanic Garden. © Daniel Bosia

Един от значимите проекти на Даниел Босиа е Danish Pavilion – Shanghai Expo 2010 –емблематичен павилион от 3 000 м²,  реализиран в сътрудничество с Big Architects.

Danish
Danish Pavilion – Shanghai Expo 2010, © Daniel Bosia

Владимир Маринов е инженер с дълъг опит в сферата на специалните конструкции и стъклените фасадни решения, като е бил част и от проектовите екипи на студията Foster + Partners, SANAA, Heatherwick Studio и ARUP.

Маринов е проектирал и управлявал комплексни проекти със стъкло и други нестандартни материали. Един от неговите значими проекти във Foster + Partners е Apple Park – Калифорния, в който тази година ще бъдат преместени 12 000 служители на технологичния гигант. Apple Park заменя 5 милиона квадратни фута асфалт и бетон с тревисти полета и над 9000 дървета, устойчиви на суша и засушавания, захранващ се със 100 процента възобновяема енергия. В комплекса се намира най-голямата в света естествено вентилирана сграда, проектирана без необходимост от допълнителни отопление и климатизация за девет месеца от годината.

france
JW Marriott Cannes, © Define Engineers

Отвъд професионалната си практика инж. Маринов участва в научни проекти с Университета в Кеймбридж и преподава в Imperial College, Лондон и Architectural Association във Великобритания.

sofia
„А и А Архитекти“. Sky Fort – работи се върху подиума и панорамната платформа на изграждащата се най-високата сграда в България (202 м), София, 2018

„Горди сме, че Фасадната конференция на ЕТЕМ се превърна в професионална платформа, на която се представят последните иновации и тенденции във фасадния инженеринг и най-новите идеи и концепции в областта на архитектурата и устойчивото развитие” – с тези думи откри форума Ламброс Янухос, генерален мениджър на ETEM Group.