Начало Новини Пешеходци и колоездачи със собствен тунел към „Люлин”

Пешеходци и колоездачи със собствен тунел към „Люлин”

koloezdachi

До края на идната година Столичната община ще изгради първия в София тунел, който ще е само за пешеходци и велосипедисти.  Той ще бъде построен над автомобилния тунел за „Люлин” и ще минава под жп линията, която пресича района. Това съобщи зам.-кметът Любомир Христов, цитиран от в. „Новинар“.

Така живеещите в „Люлин” ще могат напълно безопасно да се придвижват към съседния квартал „Гевгелийски”, бул. Тодор Александров и Трета градска болница, без да им се налага да влизат в натоварения с движение автомобилен тунел, както правят сега не малко от тях, поясни Христов.

След като излезе от новия тунел, трасето за велосипедисти ще се движи по алея в Западен парк, след което ще слиза до кръстовището на булевардите „Царица Йоанна” и „Петър Дертлиев”.

Целта е то да стигне до Околовръстния път. Така любителите на двете колелета ще могат безконфликтно да се придвижват по цялото протежение на бул. „Тодор Александров” – от метростанция „Сердика” до центъра на „Люлин”.

В момента се изготвя проектът за новото съоръжение, което трябва да бъде построено до края на 2016 г. със средства от бюджета на кметството.

Общината започна и изпълнението на проект за цялостно обновяване на района около любимото място за отдих на столичани – Панчаревското езеро.

Проектът предвижда до идната пролет да бъде укрепена урбанизираната територия на Самоковския път в участъка от стената на езерото до язовир „Кокаляне”, да се изградят 4000 кв. метра нови тротоари, алейно улично осветление и да се обособи дълго 8,5 километра велотрасе. От него 3,5 километра ще бъдат изпълнени с т.нар. консолитна настилка.

„Това е естествена дренираща настилка, която се вписва в околното пространство на района, който е изключително природоориентиран”, разясни Христов.

Идеята е до края на 2016 г. велотрасето да бъде продължено и от стената на езерото до Околовръстното шосе. Стойността на проекта е 1,5 милиона лева, които ще бъдат заделени от бюджета на общината. В момента се прави проектиране и установяване на собствеността по протежението на пътя и съгласуване на всички видове строителни работи.

„Водим разговори с колегите от АПИ да съвместим финансиранията на различните видове действия, за да може да се получи един цялостен завършен проект – основно ремонтиран път с осветление, тротоари и велотрасе по протежението до Околовръстния път на София с тенденция за свързване с велотрасето на кв. „Дружба“ и централната градска част“, каза още Христов.

Строители.бг